1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Complex sportiv renovat

      După renovare capitală, duminică în s. Bădiceni, a avut loc deschiderea oficială a arenei de sport. Este un rezultat al implementării unui proiect al ONG „Viitorul”, în parteneriat cu primăria din localitate, cu susţinerea consiliului raional Soroca prin intermediul Fundaţiei Est-Europene.Iniţiativa de a purcede la implementarea unui asemenea proiect a apărut în cadrul unei „Cafenele publice”, organizată de ONG „Viitorul” cu tinerii din sat. Un lucru destul de motivat, fiindcă în s. Bădiceni la momentul actual locuiesc 514 tineri, încă 110 sunt înregistraţi cu domiciliul în sat şi se află la instituţii universitare şi colegii din Moldova. Satul dispune de cămin cultural, dar nu este funcţional, fiind în stare avariată. Complexul sportiv din  vecinătatea liceului teoretic se cere a fi amenajat, de a crea condiţii decente pentru petrecerea timpului liber, de a se dezvolta în plan cultural, sportiv şi spiritual.DSCN0035 Astfel, un sat cu o populaţie de peste 3400 locuitori, rămăsese fără condiţii de aşi petrece activ timpul liber. Practic tinerii vizitau doar barurile şi bodegile din localitate şi stimulau doar degradarea lor spirituală şi morală. Anume din ceste considerente s-a purces la implementarea acestui proiect, ce ar descoperi noi talente la nivelul comunităţii, ţinînd cont de potenţialul relevant care există în comuna Bădiceni: trei echipe de fotbal – de maturi în campionatul raionului, de copii şi de fete de vîrstă şcolară.
Se presupune deschiderea unei secţii de lupte. Echipele de baschet şi volei participă la campionate raionale şi turnee. Autorităţile locale, cu suportul specialiştilor în domeniu, au întocmit un deviz de cheltuieli pentru reabilitarea şi amenajarea complexului sportiv multifuncţional, care ar găzdui atît meciuri de fotbal, cît şi de baschet, volei, handbal, minifotbal.
          Prin implementarea proiectului administraţia publică locală, ONG „Viitorul” au încercat să dovedească că practicarea sportului de către tineri este o necesitate imperativă, ale cărei beneficii de termen lung şi mediu sunt foarte însemnate. Grupul de iniţiativă a reuşit prin mobilizarea tinerilor din comunitate, să rezolve eficient problemele existente. Implementarea acestui proiect a mai demonstrat o dată, că se pot face lucruri bune. De fapt acesta a fost încă un exemplu de organizare şi implicare a tinerilor, atît pentru comunitatea Bădiceni, cît şi pentru comunităţile învecinate. Dar cel mi important lucru este creşterea considerabilă a participării tinerilor la soluţionarea problemelor locale.
            Duminică, la complexul sportiv renovat, cu tribune pentru spectatori, vestiare pentru sportivi, împrejmuit cu gard metalic, spaţii verzi s-a adunat multă lume din comunitate, din satele vecine pentru a participa la solemnităţile de deschidere a terenului sportiv. După deschiderea oficială a solemnităţilor de către Rodica Tîltu, asistent de proiect, şi arborarea drapelului de stat de către campionul RM la lupte libere Ruslan Dorogan, în faţa celor prezenţi au vorbit primarul comunei, un mare entuziast al sportului Profir Valenţă, directorul ONG „Viitorul” Evsei Tîltu, reprezentantul Fundaţiei Est-Europene Andrei Brighidin, veteranul sportului Grigore Manea, tînărul sportiv Dorin Cobîlaş, vice-directorul liceului teoretic Angela Gumenco şi alţii. Toţi ei au menţionat necesitatea dezvoltării bazei materiale a arenelor sportive şi faptul că exemplul entuziaştilor din Bădiceni să fie urmat şi de alte comunităţi. Diplome de merit au fost înmînate tuturor celor care au depus eforturi în realizarea proiectului.
       Sărbătoarea sportului a continuat cu un meci ordinar la fotbal din cadrul campionatului raionului, în care gazdele au avut superioritate în faţa sportivilor din Căinarii Vechi şi care au învins la un scor categoric de 5:1. Pe terenul de voleibol au concurat într-un meci amical sportivii de la penitenciarul din or. Soroca şi din s. Şolcani. Cu toate că cedau în prima repriză sportivii de la sat au reuşit să învingă.
Pentru informaţie voi menţiona că contribuţia Fundaţiei Est-Europene în realizarea proiectului constituie 11747 dolari americani, 4339 dolari constituie contribuţia populaţiei, administraţiei publice locale, inclusiv 30 mii lei a consiliului raional Soroca.