1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Zi celebrală lîngă cetate

La Soroca, în 24 mai, a fost sărbătorită Ziua Europei. Eveni­mentul s-a desfăşurat în preajma cetăţii. Aici sorocenii au putut, nu doar să audieze discursurile demnitarilor, dar şi să savureze o expoziţie colorită, urmărească un spectacol susţinut de vedete sorocene, dar şi ansamblul „Acord” din Chişinău.DSC_0274
Demnitari de stat, dar şi simpli cetăţeni au participat la Ziua Europei la Soroca care s-a desfăşurat în preajma cetăţii, marcată pentru prima dată. în discursurile sale oficialii au ţi­nut să menţioneze că Republica Moldova îşi are viitorul doar în comunitatea europeană. Pre­zent la ceremonie consulul Ro­mâniei la Bălţi, Radu Ciobotea, a specificat că sărbătoarea de la Soroca este un pas înainte pe care îl face RM spre UE.
- E o bucurie uriaşă să ne aflăm sub zidurile cetăţii în aşa o zi celebrală. Aici se adună energie canalizată spre idealul european. Nu se întîmplă ori­unde acest lucru şi cred că de acum înainte Soroca va deveni şi mai deschisă spre Europa. Sunt convins că merită să aibă un nivel de civilizaţie la stan­darde europene. Prin acest eve­niment Soroca intră în agenda europeană, a mai spus dl Ciobotea.
Deputatul în Parlamentul RM Alexandru Cimbriciuc e profund convins că visul european pentru Republica Moldova , în pofida tuturor divergențelor politice, va fi realizat; Sunt sigur că noi, moldovenii venii, ne vom regăsi în valorile şi bunele tradiţii europene. Ma­rele nostru noroc este Uniunea Europeană, iar în sînul comuniţăţiii europene vom avea o ţară pe care ne-o dorim.
De aceeași părere este şi preşedintele raionului Soroca Victor Său, care s-a arătat convins că nu este departe ziua cea mare cînd va fi semnat acordul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Euro­peană .Sper că cetăţenii din Re­publica Moldova vor avea ace­leaşi condiţii de lucru şi de trai ca şi în Uniunea Europeană, ne-am pus acest scop şi aspi­răm spre el cu toată ardoarea sufletului, a adăugat dlui.
Oaspeţii din Ucraina au manifestat aceleași idei şi sus­ţin integrarea republicii în Uniunea Europeană şi speră ca alături de Moldova şi ţara lor va reuşi să semneze Acordul de integrare europeană de la Vilnius.DSC_0302
Serghei Tatuseac, pre­şedintele regiunii Viniţa, Ucraina:
Noi ştim spre încotro tin­dem. Acestea sunt standarde europene de trai, bunăstarea familiilor, libertate, democra­ţie. Orice am spune, că sunt unele probleme în Europa, dar infrastructura oraşelor, nivelul de trai al cetăţenilor sunt decente. Există speranţa de a semna acordul de integrare europeană şi noi facem tot po­sibilul ca in luna noiembrie, la Vilnius, să semnăm Acordul de Aderare la Uniunea Europea­nă.
Ion Bodrug, director al Agenţiei de Dezvoltare Re­gională „Nord”:
Anul acesta în Uniu­nea Europeană a fost declarat Anul Cetăţeanului european în premieră. La Soroca, la fel în premieră, se sărbătoreşte Ziua Europei. Raionul Soroca este un lider indiscutabil în ceea ce priveşte accesarea proiectelor europene, este demn de a avea un viitor european.
Participanţii la sărbătoare au avut ocazia să savureze şi o expoziţie expresivă pregătită de instituţiile de învăţămînt din raion la tema „Ţările Uniunii Europene în viziunea tinerilor”
Elevii s-au pregătit cu multă ardoare. Olga Gherghiligiu, profesoară la LT  ”Ion Creangă” a povestit că împreună cu elevii au pregătit expozițiile cu mult drag, iar vizavi de Malta chiar au chiar şi suvenire, peisaje malteze, crace malteză aduse direct de acolo.DSC_0326
Natalia Spoială, elevă, cla­sa a XIF, liceul „C. Stere”, a po­vestit că împreună cu toată cla­sa au lucrat mult la pregătirea expozițiilor. Tinerii tind spre Europa, dar conștientizează: casa lor e aici, în Moldova, şi ar dori ca Europa să înceapă de aici, din Soroca.
Sărbătoarea a finalizat cu un concert grandios. Dansuri, cîntece şi voie bună au predo­minat în acea seară pe malul bătrînului Nistru din belşug.
Astfel sorocenii au demon- dtrat: visul Republicii Moldova de a deveni un stat membra al comunităţii europene este unul realizabil.