1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a aflat în Raionul Soroca într-o vizită de lucru

      Pe parcursul zilei de  22 august  premierul a vizitat mai multe instituţii şi  întreprinderi din raionul Soroca. Startul vizitei s-a  dat în localitatea  Gura Camencii din raionul Florești, unde Iurie Leancă a fost întîmpinat de președintele raionului Soroca, Victor Său.
Însoţit de Victor Său, premierul a inspectat drumul Sărăteni-Soroca aflat în plin proces de renovare, în cadrul Programulu ”Compact ” finanţat de guvernul SUA.
Frederich Huster, managerul proiectului companiei Strabag care  efecturază lucrările de reparație i-a prezentat Premierului un proiect potrivit căuira pe șoseaua Sărăteni-Soroca să fie construite trei sensuri giratorii: primul la intersecția celor două  drumuri naționale din satul Gura Camencii, considerat drept una  dintre cele mai periculoase din țară, întrucît aici au avut loc mai multe accidente de circulație.DSC_0005
Celelalte două vor fi construite la Rogojeni şi la intersecţia Drochia-Otaci din raionul Soroca. Prim-ministrul Iurie Leancă a  salutat ideea, declarând că sensurile giratorii îi vor face pe şoferi să reducă - viteză atunci când se apropie de ele „Sper foarte mult că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor va aplica acest sistem şi în alte zone ale ţării"  a mai spus premierul. Ulterior Prim-ministrul a inspectat şi calitatea drumului reparat Vădeni-Pârliţa care este parte a proiectului  de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca, fiind o porţiune de ocolire pentru maşinile de mare tonaj.
      Aici şeful  cabinetului de miniştri a fost aşteptat de locuitorii satului Vădeni, care şi-au exprimat recunoștința  pentru faptul că au un drum nou.Totodată sătenii  şi-au împărtăşiţ şi problemele cu care se confruntă printre care  care pensiile mici, lipsa locurilor de muncă ş. a. Premie­rul a  discutat cu populaţia şi a promis să ia la control câteva cazuri aparte.
În satul Schineni, următorul punct din programa vizitei  premierul a fost oaspete în grădiniţa de copii  din localitate, care a beneficiat de reparație fiind dotată cu centrală termică pe biomasă. În acest an instituţia a rămas fără acoperiş, după ce a fost distrus de grindină. Pentru repararea prejudiciului a fost nevoie de procurarea a peste 500 de foi de ardezie. Actualmente instituția activează în regim normal, la gimnaziul din aceeaşi localitate, prim-ministrul a fost întâmpinat de elevi. După ce a făcut o tură prin instituţia  proas­păt renovată, aflând că aceasta nu  are decât un computer în sala de informatică, Iurie Leancă le-a promis elevilor că pînă  la începerea anului  şcolar ei vor primi 8 calculatoare performante.
Şeful guvernului a fost așteptat  de mulţi locuitori din satul Schineni care au  avut de suferit de рe urma ploilor torenţiale din aceasta vâră. Oamenii s-au plîns  că nu au bani pentru restabilirea acoperişurilor distruse  de grindină şi că de ajutor din partea statului a  beneficiat doar o mică parte din sinistraţi. Printr-o decizie a Consiliului Raional Soroca, 61 de familii  social vulnerabile au primit  ajutor pentru acopierirea pagubelor. Premierul  le-a reamintit că a fost for­mată о comisie  care a evaluat toate pagubelele, iar cei care au avut pierderi  de peste 60 la sută  au primit deja despăgubiri.
Totodată, oficialul a  subliniat că fiecare cetăţean trebuie să-şi asigure bunurile şi a promis să găsească o soluţie pentru săteni - de a procură  foile de ardezie la un preţ mai mic.
Întreprinderea agricolă SRL ”Oclanda Agro”, una dintre cele mai  mari  raionul Soroca, a fost următoarea destinaţie a premierului. Directorul  gospodăriei, Pavel Cebotari, a întimpinat oaspeţii şi le-a organizat o excursie. „Este o mare onoare pentru noi să primim asemenea oaspeţi de rang înalt”  a menţionat Pavel Cebotari. Întrebat de premier despre rezultatul recoltării, gazda a menţionat ca rezultatul este unul bun şi ca produ­cătorii agricoli trebuie să muncească  mai mult şi nu să se plângă.
        Premierul a văzut livada tânără din gospodăria menţionată, un depo­zit nou construit pentru păstrarea cerealelor  şi parcul de maşini, care a fost reînnoit cu tehnică modernă.”Am rămas profund impresionat  de cele văzute la Oclanda, pentru că, am văzut o abordare de gospodar. Domnul primar şi liderul gospodăriei au demonstrat grijă faţă de oameni, ceea ce apreciez foarte mult. Am discutat puţin şi cu angajaţii şi locuitorii din comună, care sunt  mulţumiţi.Există un sistem bine pus la punct din care beneficiază şi antreprenorul, şi comu­nitatea” a apreciat Iurie Leancă după ce a vizitat gospodăria menţionată.
         În timpul  aflării la întreprinderea ”Acva-Nord" directorui acesteia, Tudor Panici, i-a vorbit premierului despre activitatea  colectivului, în aceeaşi locaţie Preşedintele Raionului Soroca, Victor Său,  l-a informat pe premier că în prezent se  lucrează la un proiect de fezabilitate ce prevede extinderea reţelei de aprovizionare cu apă pentru şase raioane (Florești,Sîngerei, Drochia Rîşcani,Teleneşti, Soroca),pentru realizarea acestor lucrari ar fi nevoie de 250 mil. lei.DSC_0138
 În acest sens, prim-ministrul  a spus că va apela la partenerii europeni, pentru a obţine finanţare prin intermediul parteneriatului estic. ”Am abordat problemele pe care nu le putem soluţiona cu pro­priile forţe, precum consţrucţia unui pod peste Nistru în perimetrul raionu­lui Soroca, construcţia unei staţii de epurare, lipsa căreia aduce prejudiciu atât râului Nistru, cât şi populaţiei din Soroca şi nu numai. Sperăm că împre­ună cu autorităţile centrale vom soluționa aceste probleme”, a menţionat Victor Său.În aceeaşi zi premierul a mers la cetatea Soroca pentru  a vedea cum decurg lucrările de renovare a fortăreţei realizate în cadrul proiec­tului „Bijuterii medievale", după care la fabrica de conserve „Alfa-Nistru", unde Iurie Leancă a vizitat halele de producere, de congelare  şi de păs­trare a concentratelor de sucuri.
    Vizita de lucru în raionul Soroca  s-a încheiat la Incubatorul de Afaceri din Soroca, de unde au luat naştere câteva zeci de afaceri prospere din diverse domenii.