Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

Căutare în site

Programul Operațional Comun România/Republica Moldova EMS-ENI 2014-2020

Programul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

 

   La moment, proiectul ,,Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, 1 HARD/2.1/50, finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, implementat de către Consiliul Raional Soroca în parteneriat cu Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean Vaslui se află în cea de-a noua lună de implementare.

  În conformitate cu planul de activități la etapa data ca produs al contractelor nr.9 din 09 august 2021 cu privire la prestarea servicii teste arheologice și a contractului cu nr.10 din 24 august 2021, cu privire la prestarea serviciilor de expertiză tehnică, au fost elaborate și prezentate rapoartele teste arheologice și raportul expertizei tehnice de continuare a lucrărilor de restaurare a cetății Soroca, prin determinarea stării tehnice actuale a fundațiilor și a zidăriei turnurilor 3; 4; 5, a curtinelor C; D; E, și a zidurilor aflate în ruine din incinta Cetății, cu elaborarea recomandărilor privind măsurile de consolidare, restaurare și conservare a acestor elemente.
Rapoartele elaborate de către experți au fost axate pe următoarele aspecte :

- stabilirea adâncimii tălpii fundației;

- țeserii sau dosirii zidăriei acestei construcții cu zidăria turnului;

- identificarea locului scării de urcare la terasa paraclisului;

- stabilirea nivelului originar de călcare în incinta fortificației;

- identificarea sectoarelor cu paviment inițial;

- identificarea traseului țevilor/căilor de evacuare ape reziduale și pluviale; 

- identificarea locului cisternei de acumulare a apei potabile (fântâna trebuia să servească pentru eliminarea surplusului de apă);

- stabilirea traseului țevilor de alimentare a cisternei.
Identificarea locului amplasării încăperii bucătăriei cetății:

- identificare cuptor/vatră;

- căi evacuare deșeuri lichide etc;

- Identificarea urmelor de pardoseală istorică din turnuri;

- Identificarea elementelor ce țin de scările interioare și exterioare ale turnurilor;

- Identificarea mostrelor de materiale de construcție;

- Identificarea urmelor arheologice a bazelor construcțiilor de lemn.

    Ținând cont de faptul că Cetatea Soroca este monument protejat de stat de categorie națională (nr. 2608 în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat), rapoartele prezentate de către arheologi și experții tehnici au fost expediate către specialiștii în monumente istorice din cadrul Ministerului Culturii pentru verificare și expunere .

   După expunerea specialiștilor din cadrul Ministerului Culturii urmează să fie definitivat proiectul tehnic și devizul de cheltuieli, elaborarat caietul de sarcini și inițiată procedura de achiziții pentru efectuarea lucrărilor de restaurare a Cetății Soroca.
                                                        
   Pentru mai multe detalii Vă rugăm să contactați: Igor Țarălungă, manager proiect, Natalia Tonofa, expert vizibilitate. Telefon: (+373) 230 2-65-76

Data publicării: 21.12.2021