Căutare în site

Festivalul Național al Mărului, ediția a IX-a
La mijloc de septembrie, când soarele încă mai mângâie livezile Moldovei, producătorii de mere din nordul țării, își dau întâlnire la Festivalul Mărului. Cea de-a noua ediție a festivului a fost deschisă cu mare fast, sub acordurile  orchestrei   "Doina", dirijor  Ion Vorotneac din orașul Soroca dar și a oaspeților prezenți la festival.
La Soroca, sărbătoarea Festivalul Mărului, a început în Piața Libertății din centrul municipiului. După care, toți participanții la festival, delegațiile invitate în frunte cu Președintele Raionului Soroca, dl Ghenadie Muntean au pornit spre Cetatea Soroca. Cea de-a IX-a ediție a festivalului a adunat, tradițional, producători de mere, agenți economici din industria prelucrătoare, primăriile din raionul Soroca, meșteri populari, artiștii Igor Cuciuc, Costi Burlacu și Corina Țepeș.
Evenimentul are drept scop de a promova cultura mărului, producerea lui în livezile noastre, a stimula producătorii de mere, precum şi de a facilita schimbul de experienţă între fermieri şi de a prelua noile tehnologii avansate în cultivarea şi procesarea fructelor. De asemenea, populaţia se va familiariza cu beneficiile consumului de alimente sănătoase. Evenimentul mai vizează reînvierea artei meşteşugăreşti, marcarea localităţii ca intersecţie dintre culturi şi civilizaţii, consolidarea dialogului intercultural, crearea oportunităţilor pentru dezvoltarea businessului rural, promovarea turismului intern.
În cadrul manifestării a avut loc expoziţia şi parada producătorilor de mere. Producătorii au discutat despre metodele şi modalităţile de cultivare şi păstrare a recoltei.