Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

Căutare în site

   

 

 

       La data de 10 februarie curent, în sala de Protocol a Consiliului Raional Soroca s-a desfășurat un atelier de lucru cu genericul “Consolidarea capacităților autorităților publice raionale pentru a deveni sensibile la dimensiunea de gen”. Atelierul de lucru a fost moderat de dna Tatiana Savca, șefa Secției Managementul Calității din cadrul Academiei de Administrare Publică.

           Academia de Administrare Publică este partenerul fidel al Consiliului Raional Soroca și contribuie permanent la sporirea competențelor profesionale ale angajaților Aparatului Președintelui Raionului și celor din subdiviziunele Consiliului Raional.     

Activitatea în cadrul atelierului de lucru s-a axat pe două componente importante: 
1) integrarea dimensiunii de gen în Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Soroca pentru anii 2021-2024 și bugetarea orientată spre necesitățile de gen; 
2) integrarea dimensiunii de gen în politicile instituționale.

Anterior desfășurării atelierului, au fost analizate conținuturile Strategiei raionului și documentelor interne de reglementare a activității administrației publice raionale Soroca din perspectiva sensibilității la dimensiunea de gen și respectării prevederilor cadrului legal privind asigurarea egalității de gen. În rezultatul procesului de analiză, în comun cu reprezentanții Consiliului raional Soroca, au fost elaborate recomandări pentru orientarea Strategiei raionului spre necesitățile femeilor și bărbaților, precum și implementării bugetării sensibile la gen.

În cadrul atelierului au fost discutate propunerile de îmbunătățire a documentului strategic, cât și  recomandările pentru integrarea dimensiunii de gen în politicile instituționale, ca de exemplu:  Regulamentul de activitate internă, Contractul colectiv de muncă, Codul de conduită a angajaților și altele.

Necesitățile de îmbunătățire a politicilor instituționale au fost identificate și în rezultatul aplicării instrumentului de evaluare a sensibilității instituției publice la dimensiunea de gen. 

Pe parcursul dezbaterilor, experta a îndemnat participanții la utilizarea limbajului de gen, a formelor de feminin în actele administrative, la excluderea tuturor formelor de discriminare, hărțuire și violența la locul de muncă. 

        În cadrul înrunirii, dna Tatiana Savca  a reiterat importanța colaborării cu partenerii de dezvoltare în realizarea obiectivelor prioritare ale administrației publice și profesionalizarea personalului entităților publice în domeniul egalității de gen, prezentând principalele componente ale proiectului pe segmentul dat și a răspuns asistenței la numeroase întrebări.

       Președintele raionului Soroca, dl Veaceslav Rusnac a adus mulțumiri Academiei de Administrare Publică pentru suportul metodic acordat autorităților locale în îndeplinirea atribuțiilor acestora.

         La atelierul de lucru au mai participat: vicepreședinții de raion dna Svetlana Paunescu și dl Iurie Tanase, secretarul Consiliului raional, dna Stela Zabrian, șefii de direcții, secții și servicii, cât și speciliști din cadrul Aparatului Președintelui raionului.

           Activitățile de coaching au fost organizate în contextul realizării Proiectului „Autoritățile publice - promotoare ale egalității de gen”, implementat de către Academia de Administrare Publică în parteneriat cu UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei.