Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

Căutare în site

     La data de 20 august 2021, ora 10.00 în sala mare a Palatului de Cultură cu ocazia finisării recoltării culturilor cerealiere de I grupă s-a desfășurat sărbătoarea „Ultimul snop”,  din cadrul campaniei de recoltare ”Secerișul 2021”, organizată, ca de obicei, de către Direcţia Agricultură şi Alimentaţie a Consiliului raional Soroca.

    În faţa celor prezenţi la festivitate cu un mesaj şi felicitări s-a prezentat dl Veaceslav RUSNAC, preşedintele raionului, care cu prilejul sărbătorii „Ultimul snop” le-a mulţumit conducătorilor, specialiştilor din domeniu, mecanizatorilor şi plugarilor pentru munca depusă. Dlui s-a mai referit la siguranța alimentară, la rezultatele îmbucurătoare ale secerişului estimate la 5,0 tone la hectar. ”Anul acesta în raionul Soroca s-a recoltat peste 16 mii de hectare de culturi de prima grupă.

Este o roadă mare și bună. Am căpătat o roadă la calitate și cantitate. S-a izbutit să se depășeacă media de 5 tone  la un hectar, ajungând la 6, chiar și la 7 tone, înseamnă că în rainonul nostru se utilizează tehnologii performante, că agricultorii nu seamnănă doar de dragul semănatului, dar își doresc calitate și în final o obțin”, a subliniat edilul raional. 

    În continuare dl Iurie TĂNASE, vicepreședintele raionului, care cu prilejul sărbătorii „Ultimul snop” le-a mulţumit conducătorilor, specialiştilor din domeniu, mecanizatorilor şi plugarilor pentru munca depusă. Totodată, a menționat, că ”Vă aduc la cunoștință cu bucurie și  satisfacție, că anul curent avem o roadă record la toate capitolele, așa dar:

Grâu – 5,0 t/ha, media pe republică 4,64 t/ha și 4,86 t/ha dintre raionanele de nord;

Orz de toamnă – 4,3 t/ha, media pe republică 4,19 t/ha și 4,17 t/ha dintre raionanele de nord;

Orz de primăvară – 3,5 t/ha, media pe republică 3,49 t/ha și 3,69 t/ha dintre raionanele de nord;

Mazăre  – 2,8 t/ha, media pe republică 2,71 t/ha și 2,70 t/ha dintre raionanele de nord;

Rapiță – 3,0 t/ha, media pe republică 2,73 t/ha și 2,94 t/ha dintre raionanele de nord.

Noi de deosebim prin faptul, că am avut semănate 80 hectare de in. este vorba de SC ”AMG-KERNER”, la care s-a obținut 1,5 t/ha.

Roada este record nu numai în comparație cu anul trecut, dar și perioada de 5 ani”.

    În cadrul evenimentului a fost prezentat un raport de către dna Aliona Andriuță, șef al DAA, în care, printre altele, s-a menţionat: ”La sfârşitul recoltării cerealelor de I grupă, când producția este depozitată deja, este tocmai timpul de a face un unumit bilanț. De pe suprafaţa de 16244 ha de cereale s-a obţinut o producţie de 74720 de tone de cereale, inclusiv:

la grâu de toamnă de pe suprafaţa de 12248 ha s-au obţinut 61181 de tone, roada medie fiind de 5,0 t/ha;

la orz de toamnă de pe suprafaţa de 1224 ha s-au recoltat 5265 tone;

de pe suprafaţa de 316 ha semănate cu orz de primăvară s-au recoltat 1094 tone;

la mazăre-boabe de pe suprafaţa de 468 ha s-au obţinut 1321 tone;

la rapiţă de toamnă de pe o suprafaţă de 1908 ha s-au obţinut 5739 tone.

Majoritatea agenţilor economici au întreprins măsuri necesare pentru pregătirea tehnicii antrenate la recoltare și transportarea producţiei, a depozitelor, au creat condiţii optime pentru angajaţii-participanţi la recoltare, au fost realizate măsurile antiincendiare şi de protecţie a muncii. Drept rezultat, au fost recoltate la timp şi cu pierderi minime toate cerealele, graţie profesionalismului celor antrenaţi în această campanie de responsabilitate majoră.  

     Frumoasa dispoziţie de sărbătoare a fost întregită de buchetele de melodii, în interpretarea artiștilor  Secției Cultură și Turism a Consiliului raional, Anatolie Rudei, Igor Ianachi și Tamara Coșciug.