1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Concurs de selectare a beneficiarilor în obținerea co-finanțării pepinierelor de arbuști fructiferi și căpșun

PDFImprimareEmail

Scris de Secția Organizarea și Coordonarea Activității Administrative Luni, 18 Iulie 2016

Termeni de referință privind selectarea beneficiarilor  în obținerea  co-finanțării  pepinierelor de arbuști fructiferi și căpșun 
Introducere
Pentru a contribui la dezvoltarea sectorului de pomușoare în Republica Moldova, Fundația HEKS Moldova a inițiat implementarea proiectului „Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare”, care planifică de a  avea ca beneficiari peste 1200 de producători de pomușoare din Centrul și Nordul Republicii Moldova. Unitatea de implementare a Proiectului este AO ,,Centrul de Consultanță în Afaceri ’’ NGO. Metoda de abordare în procesul de implementare este  principiul M4P (Making Markets Work for the Poors), adică facilitarea schimbărilor în sistem prin conlucrarea strânsă dintre proiect și jucătorii de pe piață (procesatorii, intermediarii si exportatorii, depozitele frigorifice, rețelele de magazine, instituțiile statului, instituțiile de învățământ cu profil agricol, instituții financiare și de micro-finanțare, asociații și federații de producători agricoli, etc.).   
La momentul actual sectorul de producere a materialului săditor bacifer se confruntă cu mai multe probleme ce țin de:
Calitatea materialului săditor: spectru sărac de soiuri existente   și omologate; potențialul de productivitate scăzută a soiurilor omologate până în prezent,  față de soiurile noi importate în ultimii 3-5 ani. Pentru a fi competitivi cu producția de pomușoare  pe piața națională și cea internațională, agriculturii sunt nevoiți să procure material săditor de peste hotare sau să procure cel existent , mai puțin calitativ uneori cu proveniență dubioasă, ce rezultă în nerespectarea tehnologiei propriu-zise  de cultivare.
În așa fel,  Proiectul  AMIB are ca scop îmbunătățirea calității și sortimentul materialului săditor  prin  cofinanța creării pepinierelor noi de arbuști fructiferi  sau  cofinanțarea  a  pepinierelor  deja existente în Republica Moldova.
Criterii de eligibilitate pentru selectarea beneficiarilor
În calitate de beneficiar a granturilor de cofinanțare pentru creare a  pepinierei de arbuști fructiferi pot fi întreprinderile agricole din zonele de Centru și de Nord a Moldovei care întrunesc următoarele criterii de eligibilitate:
 • Să reprezinte o entitate legală precum întreprinderi private (GȚ,SRL, ÎI etc…), înregistrată în zonele rurale a Republicii Moldova care deține activitate de producere a materialului săditor sau care deține plantație industrială de arbuști fructiferi  mai mult de 6 ani;
 • Să posede cel puțin 3 ani experiență în producerea materialului săditor bacifer sau 6 ani experiență în producerea pomușoarelor;
 • Să posede bilanț contabil sau declarație de venit pentru ultimii 3 ani aprobat de către Departamentul de Statistică;
 • Să posede un specialist/agronom pentru supravegherea pepinierei și  care deține diplomă de studii superioare in domeniul horticol, agronomic  sau alte domenii de specializare relevante;
        Cerințe obligatorii  la crearea  sau modernizarea pepinierelor de material săditor bacifer
 • În Pepinieră poate să fie  înmulțit una sau mai multe culturi din cele mai răspândite în Moldova : coacăză neagră/roșie, zmeură, agriș, căpșun, scoruș negru (aronia), cătină albă, mură, corn.
 • Pepiniera trebuie să conțină soiuri înalt productive, care vor corespunde condițiilor pedo-climaterice a Republicii Moldova, soiuri cerute pe piață națională sau cea internațională, omologate sau soiuri în ultimul an de testare și care urmează să fie introduse în Registrul de Stat a soiurilor de plante în 2016.
 • Pepiniera deja existentă, obligatoriu trebuie să fie certificată, cu drept de vânzare a materialului săditor.
 • Pepiniera nou creată urmează să obțină toate actele necesare pentru dreptul  vânzarea    materialului săditor bacifer.
Mărimea grantului și limita per beneficiar. Limita Bugetului.
CCA va acorda granturi în valoare de 50%, dar nu mai mult de 60.000 MDL, pentru următoarele sub sectoare a pepinierei   ca:
 • școala de puieți pentru înmulțirea coacăzului negru/roșu, scorușului negru (aroniei )
 • marcotieră pentru obținerea materialului săditor de agriș
 • drajonieră pentru obținerea materialului săditor de zmeur și mur
 • stolonieră  pentru obținerea materialului săditor de căpșun
 • plantația mamă de portaltoi
 • procurarea utilajului  tehnologic pentru pepinieră ( sistem de irigare prin picurare etc);
CCA  va acorda în total 4 (patru)  granturi cu valoarea de  60000 MDL pentru  fiecare grant.
CONDIȚIILE DE PREZENTARE A PACHETULUI DE DOCUMENTE
 • Dosarul de aplicare cu setul complet de documentele necesare pentru obținerea grantului, se transmite pe parcursul perioadei menționate pe   adresa:  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
         sau  adresa poștală:
AO Centrul de Consultanță în Afaceri NGO, MD-2004
or. Chișinău, strada Mitropolitul Petru Movilă, 23/9, oficiul 3.

Serviciul Proiecte Investitionale
tel. +373 230 30191,
fax: +373 230 26576

Concurs: Propuneri de proiect pentru prelucrarea/comercializarea produselor ecologice

PDFImprimareEmail

Scris de Secția Organizarea și Coordonarea Activității Administrative Luni, 18 Iulie 2016

People in Need (PIN), este o organizaţie non guvernamentală, non profit din Cehia cu reprezentanță în Moldova ce implementează un șir de proiecte inclusiv în susținerea agriculturii ecologice.
PIN anunță un concurs pentru gospodăriile agricole, producători de produse ecologice, asociații, cooperative sau grupuri de fermieri care intenționează să creeze:
 • Un punct de comercializare a produselor ecologice autohtone, care să ofere diverse produse alimentare din gospodăria proprie sau de la mai mulți producători autohtoni sau
 • Mini unitate de prelucrare a produselor ecologice sau
 • Depozit pentru fructe/legume sau
 • Orice altă idee inovativă în agricultura ecologică, dar nu activități ce țin de producere.
Candidații eligibili: gospodării cu profil agricol, certificate ecologic sau în perioada de conversie.
Grantul: PIN oferă grant în valoare de 2000 Euro pentru proiect iar contribuția aplicantului nu poate fi mai mica decât această sumă.
Criterii de selecție: Selectarea se va efectua ținând cont de: mărimea contribuției financiare, argumentarea clară a propunerii de proiect, beneficiile economice de pe urma investiției; resurse umane capabile pentru implementarea proiectului.
Metoda de plată: Banii vor fi transferați beneficiarului în baza unui acord comun în care vor fi stipulate obligațiile beneficiarului, după ce beneficiarul va demonstra efectuarea contribuției sale.
Termen limită pentru primirea aplicațiilor: 1 August 2016. Propunerile vor fi expediate prin e-mail managerului de proiect Angela Turuta la adresa  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Formularele pot fi completate în limbile Engleză, Română sau Rusă. Propunerile vor fi examinate și rezultatele vor fi anunțate până în data de 26 August 2016.

Formular de Aplicare
 wordPagina 6 din 45