Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

Căutare în site

Programul Operațional Comun România/Republica Moldova EMS-ENI 2014-2020

Programul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

 

La data de 25 februarie 2022, de către comisia de evaluare au fost deschise ofertele depuseAchiziționarea Machetei Cetății Soroca la scară mică (2m2) cioplită în piatră în cadrul proiectului ,,Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanțat de Uniunea Europeană prinProgramul Operațional Comun România/Republica Moldova EMS-ENI 2014-2020,care își propune să contribuie la conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric al raionului Soroca, Moldova și al județului Vaslui, România, prin restaurarea monumentelor istorice reprezentative situate în zonă și prin organizarea de evenimente culturale transfrontaliere.

Subiectul contractului este: Achiziționarea Machetei Cetății Soroca la scară mică (2m2) cioplită în piatră, 2 bucăți în cadrul proiectului ,,Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, 1HARD/2.1/50,

În urma evaluării ofertelor depuse a fost desemnat câștigător,Întreprinderea Individuală ,,I.Lozan,,
La data de 31 martie 2022 a fost semnat contractul de fabricarea și livrarea bunurilor, care intră în vigoare la data semnării
.

Pentru mai multe detalii Vă rugăm să contactați: Igor Țarălungă, manager proiect, Natalia Tonofa, expert vizibilitate. Telefon: (+373) 230 2-65-76

Data publicării: 19.04.2022




Această publicație a fost realizată cu asistența financiară a Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Consiliului Raional Soroca și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând opiniile Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.




Comunicat
Ședința interministerială organizată în cadrul proiectului
,,Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, 1 HARD/2.1/50


Programul Operațional Comun România / Republica Moldova EMS-ENI 2014-2020

Programul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

 

  Pentru implementarea în termeni stabiliții (01 aprilie 2021 – 31 martie 2023) a proiectului ,,Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova EMS-ENI 2014-2020, precum și a realizarea întru totul a indicatorilor propuși pe proiect, la solicitarea Consiliului Raional Soroca în incinta Ministerul Culturii a RM la data 29.03.2022 a fost desfășurată ședința interministerială în următoarea componență:

-          Dl. Sergiu Prodan - Ministrul Culturii a RM,

-          Dl. Ion Budeci - Secretar de Stat al Ministerului Culturii a RM,

-          Dna Marina Ghidirim – Șef secție cooperare regională, Ministerul Finanțelor a RM,

-          Dna Natalia Carauș -șef, Secția cooperare regională, Autoritatea Națională de Management, Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă,

-          Dl Serghei Cecan - Președinte al Consiliului Național al Monumentelor Istorice a RM,

-          Dna Rita Gargonița – Secretar al Consiliului Național al Monumentelor Istorice a RM.

 

   Din partea Consiliul Raional Soroca - lider beneficiar al proiectului, la ședința interministerială pentru discuții au fost desemnați:

-          Dna Ala Bordianu - Vicepreședinte al Raionului Soroca,

-          Dna Tatiana Robu - Șef Serviciu Proiecte Investiționale,

-          Dl Igor Țarălungă -  Manager Proiect,

-          Dl Nicolae Bulat - Director Instituția Publică Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, 

    Proiectul tehnic de execuție și expertiza tehnică privind restaurarea cetății Soroca au fost prezentate de :

-          Dl. Simion Trifan -  proiectant,

-          Dl Vasile Eremciuc - arhitector.

     Subiectele propuse spre discuție de către Consiliul Raional Soroca au fost următoarele:

-          Cauzele reținerii în timp a emiterii unui aviz pozitiv la proiectul tehnic de execuție a lucrărilor de restaurare, prevăzute pentru etapa a doua de restaurare a Cetății Soroca - monument de valoare națională, element principal al zonei turistice din nordul Republicii Moldova;

-          Evaluarea conlucrării dintre Ministerul Culturii (Autoritate Centrală) și Consiliul Raional Soroca (Autoritate de nivel II) în perioada de elaborare a proiectului menționat anterior și identificarea în comun a unui mecanism de colaborare bilateral pentru eficientizarea dialogului constructiv la etapa de implementare a proiectului.

 

   Solicitarea de audiență în adresa Ministerului Culturii a survenit ca urmare a lipsei unui feedback la scrisoarea  expediată la 01.12.2021 cu rugămintea de examinare a Rapoartelor de arheologie și de expertiză tehnică de continuare a lucrărilor de restaurare a Cetății Soroca, condiție parvenită din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, CNMI, la etapa de precontractare a proiectului ,,Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”.
      

    Dna Ala Bordianu, Vicepreședinte al Raionului Soroca a menționat importanța conlucrării dintre Ministerul Culturii a RM (Autoritate Centrală) și Consiliul Raional Soroca (Autoritate de nivel II) în atingerea în comun a indicatorilor de infrastructură propusă inițial în procesul de realizare a lucrărilor de restaurare a Cetății Soroca. 

 

În cadru ședinței au fost mai multe discuții controversate și contradictorii cu reprezentanții Consiliului Național al Monumentelor Istorice a RM la capitolul ,, Dezvoltarea ambelor structuri a balustradelor din lemn care să permită accesul vizitatorilor la toate nivelurile cetății și locurile de expoziție cu respectarea condițiilor presupuse a fi existat inițial în cetate”, pe motiv, că variantele propuse în Raportul tehnic de continuare a lucrărilor de restaurare nu sunt argumentate îndeajuns științific.
 
 Participanții desemnați din partea Consiliului Raional Soroca au adus mai multe argumente justificative istorice bazate pe lucrări științifice ale autorilor din Republica Moldova și construcții medievale din lemn păstrate până în zilele noastre, în acest sens dorindu-se realizarea tuturor lucrărilor planificate la a doua etapă de restaurare a Cetății Soroca, reanimând astfel, trecutul istoric și aducând o plus valoare monumentului istoric -  Cetatea Soroca.

 Urmare a celor discutate, Ministerul Culturi a RM a venit cu propunerea și s-a stabilit de a fi organizat în termeni restrânși un Simpozion Științific cu tematica Arhitecturii Construcțiilor din perioada Medievală prin invitarea specialiștilor în domeniu.

    
                                                         
Pentru mai multe detalii Vă rugăm să contactați: Igor Țarălungă, manager proiect, Natalia Tonofa, expert vizibilitate. Telefon: (+373) 230 2-65-76

Data publicării: 09.04.2022

Această publicație a fost realizată cu asistența financiară a Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Consiliului Raional Soroca și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând opiniile Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

 

 

 

Comunicat
Simpozionul științific ”Ștefan cel Mare și monumentele sale din județul Vaslui”

organizat în cadrul proiectului
,,Ștefancel Mare – istoriecomună, patrimoniucomun,Soroca-Vaslui”,1 HARD/2.1/50


Programul Operațional Comun România/Republica Moldova EMS-ENI 2014-2020

Programul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

 

 

La data de 10 ianuarie 2022,în Sala ”Arta” a MuzeuluiJudețean ”Ștefancel Mare” Vaslui (România) a fostdesfășuratsimpozionul științific ”Ștefan cel Mare și monumentele sale din județul Vaslui”, eveniment transfrontalier organizat în cadrul Proiectului „Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” cod EMS-ENI 1HARD/2.1/50, finanțat de către Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

De la Soroca la simpozion au participat, Președintele raionului Soroca dl Veaceslav Rusnac, dl Grigore Bucataru șeful secției Cultură și Turism al Consiliului raional Soroca,Victor Botnari muzeolog la Muzeul de Istorie si Etnografie Soroca, membrii echipei de implementare a proiectului.

 

Prin organizarea acestui eveniment a fost atins unul din obiectivele proiectului, GA3 Organizarea de evenimente culturale comune pe ambele părți pentru a promova patrimoniul cultural istoric al Cetății Soroca și Ansamblul Monumental Podul Înalt.

  

 

Amintim, că proiectul a demarat la data de 01 aprilie 2021, iar obiectivul general al proiectului constă în conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric al județului Vaslui și al raionului Soroca, prin restaurarea monumentelor reprezentative situate în cele două regiuni și prin organizarea de evenimente transfrontaliere menite să întărească identitatea culturală locală și dialogul cultural.
                                                    

                                                   
Pentru mai multe detalii Vă rugăm să contactați: Igor Țarălungă, manager proiect, Natalia Tonofa, expert vizibilitate. Telefon: (+373) 230 2-65-76

Data publicării: 14.01.2022



 

 

Această publicație a fost realizată cu asistența financiară a Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Consiliului Raional Soroca și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând opiniile Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.