1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

       Delegația raionului Soroca, alcătuită din consilieri raionali, primari, reprezentanți ai administrației raionului, în frunte cu preşedintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean, a fost primită, sâmbătă, 3 iunie, de preşedintele Consiliului Judeţean Buzău. La întrunire au participat un deputat în Parlamentul României, o parte a consilierilor judeţeni, primari din 7 localități ai județului, șefi ai instituțiilor publice. Delegația din Republica Moldova a fost invitată de preşedintele CJ, Petre Emanoil Neagu la prima ediţie a festivalului BuzăuFest.
Consiliul Judeţean Buzău şi raionul Soroca sunt înfrăţite de mai mulţi ani și între cele două localităţi există o strânsă relaţie de colaborare. De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău a anunţat că intenţionează, ca anumite primăriii din judeţul Buzău să se înfrăţească cu primăriile din raionul Soroca, dar şi că judeţul Buzău caută să identifice posibilitatea prin care se poate implica în îmbunătăţirea infrastructurii de sănătate la Spitalul Raional Soroca.
Ambele părți s-au pronunțat, că colaborarea este una benefică și avem numai de câștigat din asta: unii experiență, soluții, alții emoții pozitive pentru realizări frumoase.18920976 1986644368224374 4992371735201438797 o
       Delegația din Soroca a vizitat Stațiunea de tratament balnear si recuperare a capacitații de munca Ceres, care este cea mai cunoscută din judeţul Buzău. Ea se află la 14 kilometri de municipiul Buzău, în Sărata-Monteoru. Este renumită pentru izvoarele cu ape minerale sărate, iodurate, bromurate, magneziene, sulfuroase, calcice. Acestea sunt indicate pentru tratarea afecțiunilor aparatului locomotor, afecţiunilor ginecologice, gastrointestinale, hepato-biliare. Baza de tratament, modernizata după ultimile standarde in materie, este dotată cu aparatura medicala performanta, de ultima generație. Important, că stațiunea este o subdiviziune a Ministerului Muncii și Protecției Sociale a României, iar foile se distribuie în baza alocațiilor făcute de miniater.
„Avem plăcerea să primim la Buzău o delegaţie din Soroca, raion cu care suntem înfrăţiţi de la începutul anilor 90. Avem mai multe proiecte cu Soroca, iar acum i-am invitat la prima ediţie a festivalului Buzău Fest, şi noi am fost invitaţi la rândul nostru la un festival la Soroca, „Festivalul Mărului”. În cel mai scurt timp vrem să realizăm nişte înfrăţiri la nivel de comunităţi şi vom avea şi proiecte comune pe anumite axe europene. Vrem să încercăm să ajutăm la îmbunătăţirea infrastructurii de sănătate în Soroca”, a declarat Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.
       La rândul său, preşedintele Consiliului Raional Soroca, Ghenadie Muntean a mulţumit preşedintelui Neagu pentru invitaţie şi a declarat că doreşte să înveţe din experienţa celor din Buzău.
„Suntem bucuroşi că ne-ați invitat şi am răspuns la această invitaţie. Vrem, să preluăm din experienţa primarilor din Buzău. Avem ca prioritate proiecte care să îmbunătăţească viaţa locuitorilor din Soroca, să dezvoltăm turismul şi să obţinem sprijin pentru renovarea Spitalului Raional Soroca”, a declarat preşedintele Consiliului Raional Soroca, Ghenadie Muntean.
       Urmează ca, în timpul cel mai apropiat, președintele Consiliului Județean Buzău să vină într-o vizită de lucru în Raionul Soroca, să meargă la Spitalul raional și să se determine în ce mod ar putea să contribuie la îmbunătăţirea infrastructurii de sănătate în Soroca. În luna iulie un colectiv de dansatori este invitat să participe la un festival internațional, iar primarii din Raionul Soroca și Județul Buzău se vor întruni pentru semnarea acordurilor de colaborare.
Sperăm că totul ce s-a negociat cu partea română se va fructifica și vom avea realizări frumoase!