1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Conferinţă de presă - Rezultatele realizării proiectului ,,Dezvoltarea potenţialului economic al Euroregiunii ,,Nistru”

         La data de 17 februarie curent, reprezentanţii Consiliului raional Soroca, dl Victor Său, Președinte al Raionului Soroca, dna  Stela Zabrian, șef al Serviciului  Relații cu Publicul, reprezentanți mass-media  au participat la o nouă conferinţă de presă, în cadrul căreia au fost aduse la cunoştinţă rezultatele realizării proiectului ,,Dezvoltarea potenţialului economic al Euroregiunii ,,Nistru”, care a fost petrecută în oraşul Ocniţa.
În cadrul conferinţei au fost prezentate şi aduse la cunoştinţă celor peste 60 de participanți, atît despre rezultatele realizării proiectului menţionat mai sus, dar şi recomandările înaintate organelor de conducere şi organizaţiilor internaţionale întru susţinerea şi dezvoltarea bussinesului mic şi mijlociu al Euroregiunii ,,Nistru”. Aceste recomandări au fost iniţiate în rezultatul vizitelor întreprinse, studierii problemelor şi cerinţelor venite din partea antreprenorilor, ca urmare aceştia să aibă ieşire la piaţa europeană (îmbunătăţirea calităţii produselor, de introducere a noilor tehnologii în procesul de producere).
Proiectul dat a parcurs mai multe etape  de talie internaţională ca: conferinţa organizată în oraşul Şoldăneşti (13-14 noiembrie 2014), a fost organizată o deplasare la Polonia pentru a face un schimb de experienţă şi susţinerea autorităţilor întru afacerile de comerţ şi industrie, a bussinesului mic şi mijlociu în Republica Polonă şi masa rotundă cate a fost petrecută în oraşul Viniţa (22 ianuarie 2015).IMG 1565
,,Scopul general al proiectului dat a fost de a familiariza delegaţia moldo-ucraineană cu mecanismul întrebuinţat în Republica Polonă, întru susţinerea bussinesului mic şi mijlociu. În Republica Polonă aceste mecanisme funcţionează atît în plan consultativ cît şi instituţional” a precizat dl Serghei Tatuseac preşedintele Euroregiunii Nistru. De asemenea, dl Tatuseac a accentuat că în Republica Polonă o atenţie sporită este acordată inovaţiilor şi tehnologiilor. Totodată dumnealui a remarcat că ,,datorită acestui proiect, noi putem să elaborăm scopurile strategice pentru dezvoltarea proiectelor întru susţinerea antreprenoriatului, atît pentru Ucraina, cît şi pentru Republica Moldova”.
Coordonatorul proiectului dna Natalia Ghijco, a făcut o prezentare, unde a prezentat practicile care deja se implementează în Republica Polonă în vederea susţinerii businessului mic şi mijlociu. Dumneaei a menţionat că în cadrul elaborării recomandărilor  factorii de decizie au servit cei 250 de participanţi şi anume acest format a stimulat procesul de a pune în  discuţie anumite concepte, iar agenţii economici au înaintat problemele cu care se confruntă în dezvoltarea potenţialului economic-recomandările fiind căile de soluţionare şi totodată de susţinere a antreprenoriatului.
       În cadrul proiectului se planifică a fi inaugurate 6 centre (3 în Ucraina şi 3 în Republica Moldova), unul dintre care va fi la Soroca, care vor presta servicii, consultaţii întru susţinerea agenţilor economici. La solicitarea antreprenorilor vor fi organizate conferinţe cu participarea agenţilor economici şi experţilor din Ucraina.IMG 1560
La final Președintele Raionului Soroca dl Victor Său a subliniat că ,,este foarte important ca recomandările elaborate să fie luate în esenţă de către structurile politice. Pentru noi este important să construim podul peste rîul Nistru în regiunea Cosăuți – Iampol pentru a stimula relațiile economice între Republica Moldova și Ucraina”,în exclusivitate  participanților fiind prezentată proiectul podului menționat  în format 3D.
Proiectul ,,Dezvoltarea potenţialului economic al euroregiunii ,,Nistru”, este realizat de organizaţia internaţională “Centrul regional transfrontalier de cooperare a Euroregiunii “Nistru” de comun acord cu Programul UNDP “Consolidarea măsurilor de încredere între ambele maluri”.