1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Vizită de studiu în Republica Polonă

     În perioada 7-14 decembrie curent, 25 de reprezentanți ai business-ului mic și mijlociu, ai administrației publice, organizațiilor neguvernamentale, Camerei de Comerț și Industrie din Ucraina (regiunea Vinița) și Republica Modova, inclusiv Transnistria, au efectuat o vizită de studiu în Polonia. Scopul principal al vizitei a rezidat în stabilirea relațiilor de colaborare, studierea experienței asociațiilor de afaceri, Camerei de Industrie și Comerț, administrației Republicii Polone, direcționate la susținerea și dezvoltarea business-ului mic și mijlociu, la fel – cucerirea pieței europene. Vizita de studiu s-a produs în cadrul proiectului ”Dezvoltarea potențialului economic al Euroregiunii ”Nistru”, realizat de către organizația neguvernamentală internațională ”Centrul regional de cooperare transfrontalieră Euroregiunea ”Nistru”, cu susținerea Programului ”Consolidarea măsurilor de încredere”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finațat/implementat de către Programul Dezvoltare al ONU.
     În cadrul vizitei de studiu, membrii delegației au făcut cunoștință cu activitatea Departamentului  Relații internaționale, Învățămînt, Cultură, Sport, Turism, Politică regională și Inovație al Direcției Marșalkovsk, regiunea Swentokșist. Participanții au studiat și experiența implementării proiectelor cu finanțare europeană, existentă acolo.10426250 335009643369862 4600959108041088618 n
     ”Sectorul de afaceri trebuie să activeze în colaborare cu instituțiile de cercetări științifice, deoarece acolo se dispune de profesioniști, care ulterior vor elabora o strategie de dezvoltare în diferite aspecte. Regiunea noastră intenționează să elaboreze o strategie de dezvoltare a diferitor specialități”, a spus dna Eva Kapeli-Șnikovska, vicepreședintele Departamentului Relații internaționale, Învățămînt, Cultură, Sport, Turism, Politică regională și Inovație.
     În detalii, despre strategia de dezvoltare a orașului Kielce a vorbit reprezentantul Departamentului Proiecte și Fonduri structurale al primăriei date, dl Miaceslav Pastușko. Dînsul a mai vorbit și despre posibilitățile de identificare și accesare a fondurilor europene.
     În paralel cu planificarea strategică, administrația regiunii Swentokșist acordă reprezentanților micului busness mult ajutor practic, dezvoltînd rețeaua de afaceri la diferite nivele ale structurii administrativ-teritoriale: parcuri industriale, zone economice speciale, incubatoare de afaceri, agenții pentru dezvoltare economică, camere de industrie și comerț.
          În baza celor văzute în Republica Polonă, se poate spune că în această țară susținerea business-ului se află la o etapă avansată, în prezent atenție deosebită acordîndu-se implementării inovațiilor. Drept exemplu poate servi Centrul de  Inovație și Transfer de Tehnologii din Swentokșist, dar și Centrul Regional al Științei și Tehnicii din Podzamtce.
     ”Am procurat echipamente de laborator, care ne permit să depistăm cu precizie de 100% patologiile fătului la cele mai timpurii etape ale dezvoltării. De astfel de echipament dispunea doar China și oamenii din lumea întreagă mergeau încolo pentru un consult medical. Astăzi sperăm să cucerim o parte considerabilă din piața Uniunii Europene”, a spus dl Martsi Persz, directorul Centrului Regional al Științei și Tehnicii din Podzamtce.
     Vizita de studiu s-a produs în cadrul implementării proiectului ”Dezvoltarea potențialului economic al Euroregiunii ”Nistru”. Mai suplinim prin a spune că, în afară de această activitate, în luna noiembrie, la Șoldănești, s-a desfășurat Conferința Internaționaă ”Dezvoltarea potențialului economic al Euroregiunii ”Nistru”. Proiectul este realizat prin susținerea Programului ”Consolidarea măsurilor de încredere”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finațat/implementat de către Programul Dezvoltare al ONU.