1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Igor Corman la Soroca: Autoritățile locale trebuie să fie pregătite pentru a accesa cât mai multe fonduri europene

      Soroca, 14 iulie 2014 – Președintele Parlamentului Igor Corman, aflat în vizită de lucru în raionul Soroca, a îndemnat autoritățile locale să-și consolideze capacitățile pentru a accesa cât mai multe fonduri europene.
În discuțiile cu primarii localităților din raion, cadrele didactice, șefii serviciilor desconcentrate și descentralizate, Igor Corman a subliniat importanța implementării în practică a prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Președintele Parlamentului a menționat că săptămâna trecută Parlamentul a adoptat un acord de finanțare cu UE privind Programul-cadru de suport. În cadrul acestuia UE va oferi Republicii Moldova circa 26 mln euro pentru măsuri de consolidare a capacităților instituționale și participarea țării noastre la programele și agențiile UE.
         „Acest grant va oferi posibilitatea pregătirii instituțiilor noastre pentru a mări capacitatea de absorbție a fondurilor europene. Autoritățile vor fi încurajate să propună proiecte bine pregătite, competente, pentru a atrage cât mai multe fonduri și a ne mișca mai repede pe calea modernizării”, a declarat Igor Corman.
       Președintele Parlamentului a îndemnat autoritățile locale să discute cu cetățenii și să le explice că Acordul de Asociere este în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova și este unica posibilitate a țării noastre de dezvoltare. Igor Corman a precizat că acest dialog ar trebui să demonteze manipulările care există în societate.
       Alt subiect discutat cu factorii de decizie din raion a vizat agenda legislativă. Igor Corman a menționat că în săptămâna curentă, Parlamentul va adopta în lectură finală o serie de proiecte așteptate de cetățeni. Este vorba de Codul Educației și pachetul social, care prevede majorări de salarii și pensii pentru mai multe categorii sociale. Totodată, va fi discutat proiectul ce se referă la acordarea statutului de municipiu pentru mai multe raioane, inclusiv Soroca.
Președintele raionului, Victor Său a declarat că cetățenii raionului Soroca sprijină cursul de integrare europeană a Republicii Moldova, iar autoritățile locale sunt pregătite să atragă cât mai multe fonduri europene pentru a crește nivelul de trai al cetățenilor. „Avem mai multe proiecte de investiții în prezent în raion. Soroca arată ca un cartier de construcții, fiind vorba și de apeduct, și de drumuri, și de Cetate, și de modernizarea instituțiilor de învățământ”, a menționat Victor Său.
       În cadrul vizitei la Soroca Igor Corman a luat cunoștință de modul în care este implementat Proiectul transfrontalier „Bijuterii Medievale – Cetățile Hotin, Soroca, Suceava”, finanțat de UE, în valoare de peste 3 mln euro.Cetatea se află într-un amplu proces de restaurare de aproape 1 an, iar lucrările de reconstrucție vor mai dura până în mai 2015. 
„Cetatea Soroca este un simbol pentru Republica Moldova, iar autoritățile naționale trebuie să-și conjuge eforturile ca acest proiect să aibă finalitate. Doar așa vom promova imaginea țării când și Cetatea, și infrastructura va atrage turiștii”, a subliniat Igor Corman.
Totodată, Președintele Parlamentului a vizita tabăra de odihnă „Dumbrava”, unde în prezent se odihnesc peste 300 de copii, fiind familiarizat cu proiectele de modernizare a instituției. 
       În cadrul vizitei la Soroca, Igor Corman a mers la întreprinderea „Alfa-Nistru”, unul dintre cei mai mari producători de conserve și sucuri de fructe și legume din Republica Moldova. Totodată, Președintele Parlamentului a vizitat și Incubatorul de Afaceri, primul cu profil mixt creat în Republica Moldova, care oferă micilor antreprenori spaţii de producere şi spaţii pentru birouri. Instituția găzduiește în prezent 15 rezidenți, cifra lor comercială pe anul trecut ridicându-se la 9 mln de lei.