1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Seminar “Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător: importanță, angajamente, avantaje”

       IDIS “Viitorul” în comun cu Serviciul Relații Publice din cadrul aparatului Președintelui Raionului Soroca au organizat desfășurarea unui seminar cu participarea primarilor localităților Raionului Soroca. Seminarul “Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător:importanță,angajamente,avantaje” este finanțat de Fundația Hanns Seidel și implementate de către IDIS “Viitorul”.
Principalele subiecte discutate în cadrul acestui seminar au fost cu privire la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și anume: Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană:importanța politică și perspectivele de dezvoltare, Accesul pe piața Uniunii Europene al mărfurilor moldovenești: regimul vamal și mecanisme privind facilitarea comerțului.
   Domnul Eduard Țugui, expert IDIS “Viitorul” a adus la cunoștința celor prezenți ce reprezintă și care este conținutul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova - Uniunea Europeană.
Negocierile privind Acordul de Asociere au fost demarate în ianuarie 2010 și finalizate în iunie 2013, după 15 runde de negocieri, inclusiv 7 runde pe marginea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Acordul de Asociere RM-UE ajunge la un număr total de 1300 pagini. Acest acord de asociere nu conferă deocamdată Republicii Moldova calitatea de candidat la aderare, dar prevede perspectiva schimbării calitative a relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
    Referitor la accesul pe piața Uniunii Europene al mărfurilor moldovenești: regimul vamal și mecanisme privind facilitarea comerțului, domnul Ion Tornea, expert IDIS “Viitorul” a relatat faptul că Republica Moldova va avea multe avantaje ,dar cele mai specifice vor fi pentru agricultură și sectorul agroalimentar. Produsele agricole moldovenești vor deveni mai atractive pe piața Uniunii Europene datorită eliminării taxelor UE de import, în valoare de 43 milioane de euro la produsele agricole de bază și 3 milioane de euro la produsele agricole prelucrate.
Domnii Vlad Catlabuga și Anatol Moldova, experți   ai   IDIS “Viitorul” au vorbit ce trebuie să știe oamenii de afaceri și cetățenii despre măsurile sanitare și fitosanitare. Acest capitol prevede facilitarea comerțului cu animale și plante, precum și cu produse de origine animală și vegetală. O dată ce Republica Moldova își va alinia legislația la cea europeană, autoritățile moldovenești vor fi responsabile pentru autorizarea exportului. Cu alte cuvinte, acele produse care nu sunt admise în Uniunea Europeană (ex:produse de origine animală, lactate ),vor fi admise pentru intrarea în UE și pentru a fi comercializate pe piața europeană împreună cu produsele originare din UE.
La sfârșitul acestui seminar, participanții au menționat faptul că ei susțin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.