1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Eveniment cultural inedit pentru Raionul Soroca

       Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" din municipiul Chișinău în colaborare cu Consiliul Raional Soroca şi Asociația "Grigore Vieru – Soroca" au organizat la data de 18 iunie 2014 prima ediție a Universității Populare de Vară "C.Stere" la Liceul Teoretic "C.Stere" din oraşul Soroca.
     Evenimentul se va desfășura pe parcursul a trei zile, în perioada 18-20 iunie 2014, iar prelegerile vor fi susţinute de mai mulţi academicieni printre care Valeriu MATEI, director al ICR „Mihai Eminescu"   la Chişinău, rector al Universității Populare de Vară "C.Stere", Mihai CIMPOI, Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, dna Lia Maria VOICU, preşedinte al Fundaţiei“C. Stere” Judeţul Prahova, director al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie.
    Inaugurarea oficială a avut loc în prezenţa reprezentanţilor Academiei Române, Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, autorităţilor publice locale nivelul II şi a profesorilor din toate instituţiile de învăţămînt din raion.
   Universitatea Populară de Vară "C.Stere", este înființată după modelul Universității Populare de Vară „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte şi va funcţiona ca formă de învăţământ popular, având drept scop formarea unei conştiinţe culturale în care valorile şi mentalităţile să reflecte continuitatea spiritualităţii româneşti integrată în modelul european de civilizaţie.
   Inaugurarea Universității Populare de Vară "C.Stere" a fost oficiată şi de un serviciu divin cu participarea Protopopului   Mitropoliei Basarabiei din municipiul Bălţi Valeriu CERNEI şi parohul Bisericii “Sfinţii Martiri Brîncoveni” din or.Soroca , preotul Sorin HULUŢA.
Comunicări cu următoarele subiectele tratate la acest eveniment vor fi: „Constantin Stere- dimensiunile personalităţii”, „Constantin Stere şi lumea basarabeană” , „Constantin Stere la Bucov”, „ Constantin Stere şi Soroca”, “Constantin Stere şi mişcarea naţională din Basarabia”, “Constantin Stere-publicist”, “Dimensiunea estetică în publicistica lui Constantin Stere”.
       “Constantin Stere a fost unul din cei mai remarcabili oameni de cultură şi personalităţi din viaţa politică a României de la sfârșitul secolului al XIX-lea şi din primele decenii ale secolului al XX-lea. Personalitate deosebit de complexă,cu activitate multilaterală — jurist, profesor, ideolog, gazetar, scriitor și om politic — Constantin Steres-a situat pe linia unei tradiţii vechi şi nezdruncinate, a intelectualului angajat.Sfârșitul vieții și-l petrece retras și izolat de frămîntările politice la Bucov, județul Prahova, fiind un luptător politic devorat nu de ambiții, ci de idealuri. Sensul retragerii lui Constantin Stere în conacul de la Bucov este sensul unei totale renunțări la mediul politic al regimului burghezo-moșieresc de la care nu mai putea aștepta nimic. S-a stins din viață la 26 iunie 1936, la Bucov.”
În cadrul Universităţii Populare de Vară "C.Stere", vor avea loc vernisarea expozițiilor „Generația basarabeană a Marii Unirii” și „Lucian Blaga - Poemele luminii”, recitaluri de poezii și muzică, vizită la Casa-Muzeu din satul Ciripcău, Raionul Floreşti.