1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

         În scopul unei mai bune informări a cetăţenilor privind importanţa şi beneficiile parcursului european al ţării în procesul de edificare a societăţii democratice, bazate pe valorile Uniunii Europene, au fost instituite grupuri de comunicare şi informare privind Integrarea Europeană.
       Conform programului stabilit de Cancelaria de Stat a Republici Moldova, la data de 04.06.2014 în incinta Palatului de Cultură Soroca a avut loc întîlnirea cu domnul Octavian Calmîc, Viceministrul Economiei. La această întrunire au participat conducerea Raionului Soroca, primarii localităţilor raionului, consilierii raionali, agenţii economici, şefii serviciilor descentralizate şi societatea civilă.
       În discursul său, viceministrul Economiei a vorbit despre avantajele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, referindu-se în mod special la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova şi la semnarea Acordului de Asocierea cu Uniunea Europeană.
“La o lună după liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, aproape 36 000 de moldoveni au intrat în spaţiul comunitar cupaşaport biometric, iar semnarea Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor noștri în diverse domenii. Consumatorii vor beneficia, de exemplu, de produse mai calitative şi mai sigure, care vor răspunde cerinţelor tehnice și standardelor Uniunii Europene. Întreprinderile mici şi mijlocii vor beneficia pe deplin de drepturile concurenţiale care strict funcţionează în spaţiul UE. Tot noi, cetăţenii Republicii Moldova vom beneficia, de îmbunătăţirea cadrului legal în domeniul mediului, sănătăţii, securităţii şi a sistemului nostru judiciar, care vor corespunde legislaţiei europene. De asemenea, va oferi dreptul de a face comerţ liber fără taxe vamale la toate mărfurile, doar cu condiţia ca mărfurile să fie calitative”, a menţionat domnul Octavian Calmîc.
Viceministrul Economiei, Octavian CALMÎC a vorbit şi despre faptul că la momentul actual se negociază asupra unui proiect național de iluminare stradală pe senzori, cu garanţia de 15 ani, lămpile vor fi aduse din Republica Cehă. Tot în cadrul acestei întâlniri a fost discutată şi principala problemă de bază a Republicii Moldova -corupţia care la etapa actuală se află în toate sistemele. Referitor la această problemă toţi cei prezenţi la întâlnire au venit cu diferite propuneri pentru prevenirea şi combaterea corupţiei,cum ar fi : sancţiuni mult mai aspre, asigurarea transparenţei activităţilor instituţiilor publice, acces la informaţie, mărirea salariilor, pensiilor, ect.
Domnul Ivasi Boris, vicepreşedintele Raionului Soroca a abordat problema cu referire la construcţia Podului peste rîul Nistru, Cosăuţi - Iampoli. Acest lucru ar contribui la îmbunătățirea circulației persoanelor și relațiilor economice dintre Republica Moldova și regiunea Vinnița a Ucrainei. La această întrebare, viceministrul Economiei a menţionat că acest lucru este foarte bine venit atît pentru raionul Soroca cît şi pentru Republica Moldova, însă pentru realizarea aceste idei sunt necesare surse financiare foarte mari.
Toate întrebările abordate de către cei prezenţi au fost discutate, iar o parte au fost notate de către viceministru şi urmează să fie soluţionate pe viitor în limita posibilităţilor.
La final domnul Octavian Calmîc a adus mulţumiri gazdei pentru buna organizare a acestei întîlniri şi a menţionat faptul   că “actuala guvernare are ca scop aducerea Europei în Republica Moldova , dar nu să ne ducem noi la ei.”