1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Forumul Economic Internațional - șansă de impulsionare a dezvoltării social-economice a raionului

În perioada 20-21 mai curent, în orașul Rezina s-a desfășurat ediția I a Forumului Economic Internațional ”Dezvoltare prin Cooperare Economică și Inter-instituțională”, la lucrările lui au participat peste 300 de agenți economici și reprezentanți ai autorităților publice locale din Ucraina, România, Polonia şi Republica Moldova.Acest forum ține de impulsionarea dezvoltării relațiilor economice și inter-instituționale în cadrul Euroregiunii "Siret-Prut-Nistru", Euroregiunii "Nistru", Regiunii de Dezvoltare Centru și alte localități din România, Ucraina, Polonia și Republica Moldova, care nu sunt membre ale Regiunilor menționate. Faptul urmează să genereze dezvoltarea social-economică a raionului prin consolidarea fluxului de investiții în proiecte de utilitate publică și de interes privat.
În cuvîntul de salut, dna Eleonora Graur, președintele raionului Rezina, a menționat: ”Ca şi întreaga ţară, raionul Rezina traversează o perioadă foarte importantă în dezvoltarea sa, de rezultatele căreia va depinde viitorul lui. În context menţionez că scopul Forumului nostru este promovarea imaginii raionului din punct de vedere investiţional şi căpătarea credibilităţii investitorilor în vederea atragerii fondurilor naţionale şi internaţionale.
În raionul Rezina există un bun potenţial uman, care merită să fie valorificat cu chibzuinţă şi eficienţă şi care poate asigura implementarea adecvată a investiţiilor. Raionul Rezina este deschis spre colaborare intensă atît cu partenerii din republică, cît şi cu potenţialii investitori străini. Avem certitudinea că raionul Rezina va reuşi să se afirme ca o unitate administrativ-teritorială aptă să răspundă provocărilor prezentului, avînd constant în vizor viitorul.
Doleanța președintelui de raion a fost susținută de către toți cei prezenţi – dl Cristian Adomniței, președintele Euroregiunii ”Siret-Prut-Nistru”, dl Serghei Tatuseac, președintele Euroregiunii ”Nistru”, dl Maciej Romanowski, vicepreședintele Consiliului regional Elblag din Polonia, dl Marius Ioan Ursaciuc, primar de Gura Humorului, județul Suceava, România (localitate care în toamna anului trecut a semnat o Înțelegere de cooperare cu orașul Rezina), dna Larisa Narogan, reprezentantul delegației din Tomașpoli, Ucraina (raion înfrățit cu raionul Rezina), dl Boris Ivasi, vicepreşedinte al Raionului Soroca.
Dl Mihai Solcan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, și dna Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, prezenți în sală, au salutat desfășurarea lucrărilor Forumului, dând o înaltă apreciere evenimentului și organizării lui, arătându-se încrezuți în faptul că vor urma stabiliri de relații de colaborare între agenții economici de la noi și cei din țările participante la Forum.
Potrivit viceministrului Economiei, dl Octavian Calmîc, forumul economic de la Rezina e un bun exemplu şi pentru alte localităţi subliniind  ''Sper că această experienţă va fi preluată şi multiplicată şi de alţi colegi din autorităţile locale şi va fi o bună platformă de comunicare între noi''.
În discursul său vicepreședintele raionului Soroca, domnul Boris Ivasi  a mulțumit gazdelor pentru organizarea forumului economic în cadrul Euroregiunii ”Nistru” și a menționat  că raionul Rezina a preluat Ediția a III  după Vinița și Soroca. Dat fiind faptul ca raionul Soroca este membru al Euroregiunii Nistru şi Siret Prut Nistru, discuţii constructive au avut loc şi cu agenţii economici din teritoriu.
Directorul Agenției de Dezvoltare Centru, dl Tudor Meșina, a susținut că asemenea evenimente vor impulsiona dezvoltarea economică a regiunii și vor crea condiții prielnice antreprenorilor locali de a prelua practici străine de administrare a afacerilor de succes.
Dna Eugenia Ursu, specialist ODIMM, s-a referit la rolul organizației pe care o reprezintă în dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, iar dl Ion Nepotu, specialist MIEPO, - la implementarea politicilor de atragere a investițiilor și promovarea exportului.
O prezentare a făcut în cadrul Forumului Economic Internațional ”Dezvoltare prin Cooperare Economică și Inter-instituțională” și dl Nicolas Valdinoci, directorul general al ”La fage Ciment (Moldova)” SA, referindu-se la trecutul, prezentul și ambițiile întreprinderii de producere a cimentului din Rezina.
Despre oportunitățile de dezvoltare a sectorului agrar în raionul Rezina a vorbit dl Andrei Gîrlea, conducătorul GȚ ”Gîrlea Andrei Pavel”, iar de la oaspeții din Iași cei prezenți la Forum au avut ocazia să afle cum poate metamorfoza starea de lucruri în comunitate existența unui parc industrial.
La Forumul Economic Internațional ”Dezvoltare prin Cooperare Economică și Inter-instituțională”, putem să mai menționăm că participanții la acest eveniment au avut posibilitatea să stabilească relații și să încheie acorduri de colaborare în vederea preluării practicilor oaspeților din străinătate pentru dezvoltarea afacerilor în țara noastră. Cu atît mai mult, cu cît a fost întreprins și un șir de vizite la agenții economici din teritoriu, oaspeții avînd posibilitatea să vadă pe viu afacerile și să se decidă în aspectul unor viitoare parteneriate avantajoase pentru ambele părți.
Forumul Economic Internațional ”Dezvoltare prin Cooperare Economică și Inter-instituțională”, ediția I, s-a desfășurat în Sala mică a Casei de cultură Rezina, iar în holul instituției a fost vernisată o expoziție a agenților economici din Republica Moldova și din țările participante la eveniment.