1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

„Fii activ, guvernează-ţi viitorul!”

     În incinta Palatului de  Cultură din or. Soroca a fost   lansat proiectul „Soroca- Capitala Tineretului 2014” cu sloganul „Fii activ, guvernează-ţi viitorul!”, unul dintre cele mai însemnate evenimente naţionale destinate tinerilor, organizat cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.
 Soroca deţine pentru prima dată acest titlu, anterior capitale ale tineretului fiind desemnate oraşele Ungheni (2011), Cahul (2012) şi Ialoveni (2013).DSC_0649.JPG
 La eveniment au fost prezenţi Ministrul Tineretului şi Sportului Octavian BODIŞTEANU, Viceministrul Tineretului şi Sportului Sergiu STANCIU,   reprezentanţi ai Ministerului de resort, precum şi ai altor ministere, deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova, Președintele Euroregiunii “Nistru”  Serghei TATUSEAC, conducerea Raionului Soroca, delegațiii în frunte cu președinți și vicepreședinți  din  raioanele Anenii Noi, Drochia ,Ialoveni, Ungheni, Glodeni, Ocnița, Florești, Rîșcani, Cahul, delegații a centrelor de resurse pentru tineri, asociaţiilor obşteşti, etc.
 Ministrul Octavian BODIŞTEANU, la rândul său, a felicitat locuitorii or.Soroca cu deosebita onoare de a găzdui Capitala Naţională a Tineretului în 2014, menţionând că “prin acţiunile de colaborare între administraţia publică centrală şi cea locală, se creează condiţii pentru tineretul din republică”. Oficialul a subliniat că scopul principal al Capitalei Naţionale a Tineretului este de a spori participarea tinerilor  în procesul de luare a deciziilor, ceea ce i-a şi încurajat să întreprindă.
       Victor SĂU, Președintele raionului Soroca  a adus sincere mulţumiri tutoror  celor care s-au implicat activ la elaborarea planului de acţini pentru „Soroca – Cpitala Tineretului 2014”, precum şi Ministerului Tineretului şi Sportului din Republica Moldova pentru alegerea făcută. Multe decenii în urmă, JF Kennedy spunea o frază care a intrat în istorie: “Nu vă întrebați ce poate face America pentru voi, ci ce puteți face voi pentru America?”. Fiind Capitală Naţională a Tineretului, astăzi îndemn toţi locuitorii oraşului Soroca, să se gîndească pentru un minut: “Ce pot face eu pentru acest oraş?” şi să facă acest lucru, doar aşa vom obţine schimbarea- a menționat președintele raionului.
    Preşedintele Euroregiunii Nistru, Serghei Tatuseac, a apreciat pozitiv faptul, că în Republica Moldova sunt mai multe iniţiative de cooperare a autorităţilor publice centrale şi locale în domeniul tineret, iar Proiectul „Capitala Tineretului”, este o dovadă în acest sens. El a mai menţionat, că speră ca criza politică din Ucraina să se aplaneze cât mai curând, dând astfel posibilitate iniţierii şi realizării proiectelor moldo-ucrainene din domeniul tineret.
 Sărbătoarea a prilejuit desfăşurarea unui şir de acţiuni culturale precum expoziţii de artizanat, evoluarea ansamblurilor de muzică şi dans din cadrul Colegiului de Arte “Nicolae Botgros” şi a altor formaţiuni artistice din localitate, interpreţilor autohtoni Adriana Ochişanu, Pasha Parfeni, Doinița Gherman .
 Un aport considerabil în organizarea evenimentului l-a adus şi Centrul de Resurse pentru Tineret Dacia din Soroca, nucleul multor activităţi destinate tinerilor şi tineretului din localitate şi din republică, condus de către Ion şi Stela BABICI.
 Organizatorii primei ediţii a Capitalei naţionale a Tineretului, originari din Ungheni, au venit cu ideea de a crea un Muzeu mobil cu genericul “Eu am făcut, tu alătură-te!”, menit să creeze o punte de conexiune cu tinerii cu valori pozitive din toată republica, care a şi fost imediat salutată şi susţinută de către participanţi şi publicul prezent.
 Proiectul ” Capitala Tineretului” este o iniţiativă a Ministerului Tineretului și Sportului, preluată din experienţa Forumului European de Tineret şi presupune selectarea unei localităţi din Republica Moldova în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activităţile de tineret la nivel național.