1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

2 martie – Ziua comemorării eroilor căzuţi în conflictul armat din Transnistria

    15 februarie - Ziua comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan, iar 2 martie – Ziua comemorării  eroilor căzuţi în conflictul armat din Transnistria
După un cumplit război, care a durat aproape 10 ani de zile, la 15 februarie 1989 trupele armatei sovietice au fost retrase din Afganistan. La data de 16 februarie la Soroca a fost  marcată oficial  Ziua comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan.
     Conducerea Raionului Soroca în frunte cu președintele, dl Victor Său, foștii participanți la războiul din Afganistan au contribuit la organizarea evenimentului. În luările de cuvînt toți s-au pronunțat că memoria trebuie să fie vie întru evitarea greșelilor din trecut. Cel mai emoționant moment a fost mărturisirea unei mame, pe care durerea pierderii feciorului în război a distrus-o. Starea ei emoțională s-a transmis tuturor celor prezenți. Cei care au luptat si au avut norocul sa se întoarcă vii acasă, rudele celor căzuți, dar si oficialii au depus flori la mormintele ostașilor care si-au pierdut viața in lupte.
      E de menţionat faptul că la operaţiunile militare desfăşurate pe teritoriul Afganistanului au participat 12.500 de soldaţi şi ofiţeri moldoveni, dintre care circa 700 au fost răniţi iar 301 au rămas pentru vecie pe platourile de luptă din munţii Afganistanului. Reveniţi la baştină, o parte din veteranii acelui crunt război și-au dedicat cei mai frumoşi ani ai vieţii activităţii în cadrul organelor afacerilor interne, demonstrând un înalt grad de responsabilitate, profesionalism şi atitudine conştiincioasă faţă de obligaţiile de serviciu.
    Anume veteranii acestui cumplit şi îngrozitor război, au fost printre primii care au ripostat atacurilor separatiștilor din stânga Nistrului, iar 44 de participanți ai războiului din Afganistan şi-au jertfit viaţa pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova.
La data de  02 martie 2014 au fost desfăşurate măsuri de comemorare a eroilor căzuţi în conflictul armat din Transnistria.
După luări de cuvînt și minutul de reculegere au urmat  depuneri de flori la monumentul eroilor căzuţi la datorie, după care a fost organizată la fel o masă de pomenire.