1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Ziua Națională a Culturii- Eveniment istoric

La 15 ianuarie, în fiecare an, se marchează Ziua comemorării poetului național, Mihai Eminescu. În acest an, când se împlinesc 164 de ani de la naşterea marelui poet al neamului se va marca pentru a doua oară Ziua Culturii Naţionale în Republica Moldova.
Cu această ocazie,  raionul Soroca la data de 17 ianuarie 2014  a fost gazda unui eveniment foarte important. Prin  Hotărîrea Guvernului nr.15 din 15.01.2014  Colegiului  de Arte din orașul Soroca i-a fost conferit numele de  Colegiul de Arte “Nicolae Botgors” . La această măsură  au participat: Monica Babuc-Ministrul Culturii, Igor Șarov-Viceministru al Ministerului Culturii, Alexandru Cimbriuciuc-Deputat în Parlamentul Republici Moldova,Vladimir Nicuța-Vicepreședintele Raionului Soroca, maestrul Nocolae Botgros, colaboratori ai Consiliului Raional Soroca și ai Colegiului de Arte.
Ideea de a fi numit Colegiul de Arte “Nicolae Botgors” a venit din partea colectivului instituției, care a fost susținută  atît de  Consiliul Raional Soroca, Ministerul Culturii cît și de Guvernul Republicii Moldova.
În discursul său, maestrul Nicolae Botgros a menționat faptul că anume Colegiul de Arte a stat la baza formării lui ca mare muzician al Republicii Moldova.
În incinta Palatului de Cultură s-a desfășurat un concert de zile mari cu ocazia Zilei Naționale  a Culturii, cu participarea  Orchestrei Naționale de Muzică Populară “Lăutarii”.
Pentru merite deosebite  în promovarea valorilor culturale  și cu prilejul  Zilei Naționale  a Culturii  din partea conducerii raionului au fost decernați cu diplome mai mulți specialiști din domeniul culturii.
Cu Diplomă de Excelență a fost decernat domnul Nicolae Botgors, artist al Poporului din Republica Moldova, director artistic și prim – dirijor al Orchestrei Naționale de Muzică Populară “Lăutarii”  pentru prezența activă și susținerea permenentă a activităților culturale din raionul Soroca.