1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Vizita la Alba Iulia

        La data de 1 decembrie o delegație din raionul Soroca, în frunte cu președintele, Dl Victor Său a participat la Ziua Națională a României la invitația autorităților din Alba. Anul acesta s-au împlinit 95 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia unde în 1918 s-a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român. Această decizie a fost făcută publică prin Rezoluția de la Alba Iulia.
La Alba-Iulia peste 2.000 de oameni au participat la manifestările de sărbătoare. La depunerile  de coroane la statuia lui Mihai Viteazul au fost prezenți ministrul Afacerilor Excterne, Titus Corlăţean, ministrului delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, preşedintele PDL, Vasile Blaga, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, liderul Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, şi fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma. Republica Moldova a fost reprezentată de delegații de la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, Raioanele Soroca, Ialoveni și Cahul.
         După ceremonialul de la statuia lui Mihai Viteazul a avut loc momentul primirii soliilor la Sala Unirii, de către primarul Mircea Hava. În afară de primarul din Alba Iulia, a susţinut un discurs şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Unul din cele mai emoţionante momente l-au reprezentat declaraţiile venite de la soliile Cetăţii din Târgovişte, care au fost interpretate de actriţa Carmen Tănase şi Bogdan Jianu. „Aici, la Alba, fiecare piatră poartă porunca marelui rege Burebista, a lui Decebal, a lui Mihai Vodă şi a altor minţi luminate care au ştiut să întoarcă din drum istoria imperiilor. Aici, la Alba, fiecare dintre noi vine să înveţe cântecul ”, au fost o parte din declaraţiile care au reuşit să impresioneze publicul prezent pe platoul Sălii Unirii.DSC_0512
După primirea soliilor, Sala Unirii a fost gazda semnării unui acord de cooperare între judeţul Alba şi raionul Cahul din Republica Moldova. Ion Dumitrel şi Avram Micinschi au semnat o înţelegere de cooperare între cele două unităţi administrative.
           Ulterior delegațiile și toți oaspeții au făcut Turul Ghidat al Cetăţii Alba Iulia care se întinde pe o suprafață de 110 ha și a impresionat toată lumea atît prin imensitatea sa, cît și prin felul în care este amenajată și restaurată pe bani europeni.
      A doua zi, la data de 2 decembrie, Președintele Raionului Soroca  a avut o întîlnire cu Președintele Consiliului Județean Alba, în cadrul căreia s-a pus în discuție posibilitatea și oportunitatea semnării unui acord de colaborare între Agențiile de Dezvoltare Regională din ambele state, care ar stimula atragerea investițiilor străine și ar însemna o etapă nouă de dezvoltare pentru R Moldova în urma parafării acordului de la Vilnius. Preluarea experienței unei țări europene, care ne este aproape ca istorie, ca tradiție, ca limbă vorbită este foarte importantă. Președintele Raionului Soroca a discutat în cele mai mici amănunte totul ce ar însemna practică investițională, greșeli și posibilități de evitare a lor, variante de parteneriate etc. Tot în Alba Iulia s-au dus tratative de parteneriat și cu alte persoane, cum ar fi Iurie Levciuc, președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, Cernăuți – parteneriat foarte interesant în cadrul Programului Comun Transfrontalier R Moldova – Ucraina. DSC_0351
        Tot la 2 decembrie a avut loc întrunirea delegației din Raionul Soroca cu conducerea Județului Buzău, cu care avem semnat Acord de Colaborare și Înfrățire. În cadrul acestei întîlniri colegii români ne-au felicitat cu ocazia parafării acordului de la Vilnius, s-au pronunțat cu referire la oportunitățile care se deschid pentru R Moldova și proiectele  care trebuie să fie prioritare în perioada de preaderare.  O atenție deosebită au acordat greșelilor care le-au făcut ei și care noi putem să le evităm. Considerăm că vizita în România a fost una foarte benefică, iar discuțiile și tratativele care au avut loc au fost atît la timp, cît și productive.