1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Vizită cu schimb de experiență la Suceava.

Proiectul ”Bijuterii Medievale: Cetățile Hotin, Soroca, Suceava  a fost aplicat în cadrul Primului Apel de propuneri de proiecte a  Programului Operaţional Comun România–Ucraina–Republica Moldova 2007-2013 și este finanțat de Uniunea Europeană.
Termeni de realizare: 24 luni (18.05.2012 – 17.05.2014).
Valoarea totală a proiectului constituie 3.003.220,82 Euro.
Aplicant: Consiliul Rional Soroca,
Partener 1: Primăria orașului Soroca (Republica Moldova),
Partener 2: Primăria Municipiului Suceava (România),
Partener 3: Rezervația Arhitecturală Istorică Națională Cetatea Hotin (Ucraina).
În cadrul proiectului Consiliul Raional Soroca își propune ridicarea gradului de competitivitate economică și atractivă a regiunilor Soroca-Suceava-Hotin prin implementarea activităților de parteneriat transfrontalier ce țin de îmbogățirea potențialului turistic și promovarea valorilor culturale și istorice comune.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
•             Valorificarea durabilă a valorilor culturale și istorice comune prin restaurarea monumentelor care reprezintă patrimoniul cultural, Cetățile Soroca, Hotin, Suceava.
•             Îmbunătățirea calității infrastructurii și a serviciilor turistice prin implementarea cerințelor Uniunii Europene ce țin de  diversificarea ofertelor turistice.
•           Integrarea monumentelor de valoare culturală a regiunii transfrontaliere la nivelul internațional a rețelei de turism.
•     Implicarea actorilor locali în dezvoltarea pieții de turism prin conștientizarea beneficiilor economice a turismului și utilizarea tehnologiilor noi  în promovarea patrimoniului cultural.DSC_0346
In perioada 15 – 18 august, la Cetatea de Scaun a Sucevei şi în Muzeul Satului Bucovinean s-a desfăşurat Festivalul de Artă Medievală. Evenimentul, aflat la cea de-a VII-a ediţie, a fost organizat de Muzeul Bucovinei, Primăria Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava – activitate din cadrul acestui proiect. Echipa de implementare a proiectului, în frunte cu președintele raionului Soroca, dl Victor Său, precum și partenerii din Hotin au mers la acest eveniment de amploare. De menționat că în urma întîlnirii cu primarul municipiului Suceava s-a discutat extinderea relațiilor de parteneriat, dar și elaborarea unui nou proiect care  va permite asigurarea continuității și durabilității Proiectului  ”Bijuterii Medievale: Cetățile Hotin, Soroca, Suceava”. Ideea lansată de dl Victor Său a provocat nu doar discuții, dar și planificarea prealabilă a unor activități comune.
Programul festivalului a fost gândit de aşa manieră încât să atragă un public cât mai divers şi a inclus spectacole de teatru pentru copii, piesa de teatru „Romeo şi Julieta”, pusă în scenă de Trupa Clandestin din Bucureşti, în regia Teodorei Câmpinean, dar şi turniruri, spectacole cu foc, scenete comice, muzică medievală, acrobaţii cu cai sau tir cu arcul. De asemenea, nu a lipsit nici în acest an concursul „Noaptea supravieţuitorilor în Cetate”, susţinut şi de această dată de ziarul Obiectiv de Suceava.
Pe parcursul celor patru zile, la Muzeul Satului Bucovinean au concertat trupele OKRA, Ad – Hoc, Odyssey, Truverii, Grupul de muzică veche Truverii – Peregrinatio şi De dragoste şi de cele sfinte şi trupa Aeternum.
Joi, 15 august, începând cu ora 20.30 a avut loc Parada cu făclii a festivalului, pe traseul Obcini – George Enescu – Primărie – Ana Ipătescu – Cetate. Ca şi în anii precedenţi, în fruntea convoiului cu aproape două sute de participanţi, toţi în costume medievale – inclusiv Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei – au fost călăreţi. Traseul a fost parcurs într-un interval de aproape două ore, iar pe durata paradei de la intrarea din Obcine până înspre zona străzii Mitropoliei, mii de suceveni au ieşit ca să vadă această paradă.
Vineri, 16 august, în curtea interioară a Cetăţii de Scaun a fost un program interactiv cu publicul („Străjerii Cetăţii Bistriţa”), Turnirul Cavalerilor – Cetatea Bârsei, Școala de lupte (Asociaţia Glaudius Dei), prezentare de arme, atelier de lupte medievale (Ordinul Dragonului).
La deschiderea oficială au participat mai multe oficialităţi în frunte cu primarul Ion Lungu, prefectul Florin Sinescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, precum şi Echipa de implementare a proiectului din Soroca, directorul Emil Ursu îmbrăcat în caftan boieresc. După deschiderea oficială care a avut loc în jurul orei 18.00, au fost dansuri medievale şi tir cu arcul, un spectacol de prezentare a popoarelor viking, maghiar şi rus. Uneori, au fost manifestări interactive cu publicul şi nu au lipsit aşa numitele competiţii între străjeri, Coco Fachirul şi spectacol cu foc, Sine Missione.DSC_0250
O manifestare a fost organizată sâmbătă după amiază în Șanţul de apărare al Cetăţii de Scaun unde a fost simulată o bătălie între două oşti în care au fost „recrutaţi” toţi bărbaţii care au fost printre participanţii la Festivalul Medieval. Cele două tabere s-au înfruntat şi au reuşit să creeze atmosfera dorită de public, dovadă fiind participarea mare, comparabilă cu turnirul de cai care a avut loc imediat după.
Tot la Cetatea de Scaun, la Zidul Alexandru cel Bun, vineri însă, a avut loc un spectacol interactiv pentru copii, o prezentare de arme (Cavalerii de Mediaş), curs de tir cu arcul (Soimii de argint), dansuri medievale (Paladinii de terra medies), turnir de arme (Cavalerii de Mediaş), Solomonarul (Ordinul Solomonarilor) – aceasta fiind o trupă din Suceava recent înfiinţată, un spectacol de dansuri medievale (Cetatea Bârsei).
De asemenea, au fost incluse în propgram spectacolul Oştirea Craiului Ludovic, spectacol interactiv cu publicul şi spectacolul cu foc Ispitirea cavalerilor Hypnosis. La Zidul de vest, Paladinii de terra medies au făcut o prezentare a perioadei dintre secolele IX-XIII, după care se vor face demonstraţii formaţiuni de luptă (Ordinul Cavalerilor de Hunedoara), tras cu arcul (Grupul Terra Ultrasilvana), jocuri şi scenete medievale (Ordinul Cavalerilor de Hunedoara), Școala de instrucţie (Palatinii de Terra Medies), din sala de arme (Grupul Terra Ultrasilvana), dansuri medievale şi lupte. La Șanţul de apărare au fost Jonglerii cu Steagul, (Ordinul Cavalerilor argotici – Argotica).
Sâmbătă, până la evenimentele cu mare priză la public care au avut loc în zona Sanţului – bătălia între cele două tabere şi turnirul cavaleresc – s-au pus în scenă piesele Capra cu trei iezi şi Norocul omului. „Piesele de teatru pentru copii au avut succes. Au fost bine primite”, a punctat Emil Ursu.
In cursul zilei de sâmbătă a avut loc un turnir al cavalerilor şi al armelor, un spectacol interactiv pentru copii, dans ţigănesc, competiţii între străjeri, spectacol Oştirea Craiului Ludovic, Curs de tir cu arcul, Spectacol de dansuri medievale, Coco Fachirul, spectacol cu foc – Notre Dame şi Noaptea supravieţuitorilor în Cetate.
DSC_0445
La Zidul Alexandru cel Bun a fost prezentat atelierul de lupte, prezentare de arme, curs de tir cu arcul, dansuri medievale, turnir de arme, Solomonarul, spectacol de dansuri medievale, spectacol Oştirea Craiului Ludovic, spectacole interactive cu publicul şi spectacol de foc. La Zidul de Vest a fost o aşa numită Scoală de instrucţie cu demonstraţii formaţiuni de luptă, tras cu arcul, aruncarea suliţei, prezentarea perioadei (sec IX – XIII), prezentarea sălii de arme, lupte, turnir. In Sanţul de Apărare vor fi jonglerii cu steaguri şi turnir cu cai Vali Vasilescu Production.
In noaptea de sâmbătă spre duminică a avut loc un eveniment despre care se poate spune că a devenit o „tradiţie” a Festivalului de Artă Medievală. Este vorba despre concursul „Noaptea supravieţuitorilor în Cetate”. La concursul din acest an s-au înscris 13 echipe, fiind vorba de perechi formate dintr-o fată şi un băiat care au trebuit să parcurgă mai multe probe.
Probele pe care au trebuit să le parcurgă cele 13 perechi înscrise la „Noaptea supravieţuitorilor în Cetate” au fost alergare în saci, trasul pe funie, tirul cu arcul, mimarea unor personaje istorice şi o probă gastronomică. „Probele au ţinut până în jurul orei 02.30.