1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Motive estoniene pe malul Nistrului

   În seara zilei de 14 august estrada de vară din par­cul „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” a găzduit Or­chestra Universităţii dintr-un oraş estonian Tartu, dirijor şi fondator Enno Tubli. Timp de aproape două ore instrumentiştii din Estonia au delectat publicul cu un frumos program.
  Oraşul Soroca a fost al doilea în republică, unde a evoluat or­chestra. Primul fiind capitala ţării, unde, cu o zi înainte, au susţi­nut un concert în sala Teatrului de Operă. Despre asta a mărturisit sorocenilor preşedintele raionului Victor Său în cuvîntul său de salut oaspeţilor, calificînd vizita lor o adevărată onoare pentru So­roca. „Concertul a fost posibil datorită entuziasmului muzicanţi­lor, dar şi străduinţei ambasadorului moldovean în Estonia Victor Guzun”, a menţionat şi Ion Babici, directorul Centrului de Resurse pentru Tineret „Dacia”.DSC_0167
   Au răsunat melodii din filme, din repertoriul cîntăreţei Lady Gaga, melodii din Africa, o compoziţie cu motive balcanice, şi chiar o piesă populară estoniană. Sorocenii au răspuns cu mult su­flet zelului estonienilor înflăcăraţi şi s-au delectat pe cinste.
Timpul a trecut uimitor de repede. Iar ploaia abundentă a avut tactul să pogoare pe plaiul sorocean taman în clipa cînd au răsunat ultimele acorduri.
Orchestra din Tartu, fondată în 1974 de Enni Tubli, actualul dirijor, a venit în Moldova aproape în deplina sa componenţă în jurul a 60 de persoane, studenţi ai Academiei Agrar. Impresionea­ză publicul nu numai prin repertoriu, dar şi ţinuta scenică - cos­tume verzi, împestrite cu o mulţime de insigne, semn de amintire despre oraşele unde au evoluat. Acum colecţia lor s-a mai îmbogă­ţit cu una, amintire despre Soroca.