1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Dialog fără bariere

Cînd va începe reparaţia unei porţiuni deteriorate de drum, vor beneficia de apă potabilă sau nu, poate fi iniţiat un proiect nou de reparare a unui segment de drum local ce duce spre cimitirul satului – la acestea şi multe alte întrebări au avut ocazia să primească răspuns locuitorii satului Şeptelici direct de la Victor Său, dar şi alte persoane oficiale în cadrul vizitei preşedintelui raionului în teritoriu, însoţit de reprezentanţi ai serviciilor desconcentrate din raion.
Vineri, 26 aprilie, membrii Biroului Comun de Informaţii şi Service Soroca în frunte cu preşedintele raionului Victor Său s-au deplasat în satul Şeptelici cu o vizită plenară ordinară de sensibilizare a situaţiei în teritoriu, dar şi facilitare a accesului localnicilor la serviciile BCIS.septelici_2
Satul Şeptelici este unul cu oameni gospodari şi silitori la muncă. Funcţionează şcoala, grădiniţa este frecventată de către 40 copii. Dar, ca şi fiecare localitate îşi are carul său de probleme cu care Şeptelicii, veniţi la întîlnire cu oaspeţii de la raion, s-au împărtăşit preşedintelui raionului. Una cea mai dureroasă pentru săteni este faptul că nu începe reparaţia unei porţiuni de drum – proiect al FISM cîştigat de Primăria Şeptelici. Sătenii şi-au exprimat îngrijorarea, precum că au adunat bani din puţinul care-l au, contribuţia comunităţii care este o condiţie pentru realizarea proiectului. Primăvara este în toi, dar promisiunea finansării lor de a e reparaţia aşa şi nu se materializează.
Victor Său i-a liniştit pe oameni, spunîndu-le că banii sunt în siguranţă pe contul Trezoreriei. Dar au survenit nişte schimbări – finanţatorii de la FISM au pus CRS condiţia să găsească finanţe ca să fie reparat nu numai sectorul cu pricina, dar tot sectorul de drum pînă la traseul naţional. „Rămîne să fie atraşi bani de la Ministerul Transporturilor ca să nu pierdem acest proiect. Altă ieşire din situaţie nu este. Alta e că din cauza instabilităţii situaţiei politice din ţară deocamdată nu se poate face nimic. Din această cauză s-au stopat şi alte proiecte în raionul nostru”, a menţionat preşedintele.
La fel de neclară este şi situaţia legată de asigurarea satului cu apă potabilă,ridicată de săteni. Şi aici merge vorba de un proiect de valoare dar, potrivit preşedintelui raionului nu se finanţează localităţile unde nu există sistemă de canalizare. Adică paralel cu apeductul e necesar de a construi şi sisteme de epurare şi canalizare, iar asta necesită cheltuieli suplimentare colosale. Sătenii sunt dispuţi să mai iniţieze un proiect, cu ajutorul căruia s-ar repara drumul care duce spre cimitirul satului. Dl Său a lăudat iniţiativa şeptelicenilor şi i-a încurajat să o facă după ce se finalizează un proiect este posibilă iniţierea altor proiecte.
Sătenii şi-au expus revolta şi în legătură cu faptul că s-a complicat accesul la medicii specialişti de la Soroca, fiind nevoiţi să mai facă un drum pînă la Centrul medicilor de familie din Rubleniţa. Acum o lună situaţia era mai simplă - medicul din sat elibera pacienţilor îndreptare şi nu era pierdere de timp, dar şi bani. „Schimbările în deservirea medicală chiar s-au făcut în detrimentul şi defavoarea bolnavilor”, s-au plîns ei.septelici_1
Sătenii au adresat diverse întrebări şi reprezentanţilor Biroului Comun de Informaţii şi Service.
Elene Gumenco, reprezentant al secţiei economie, CRS, a menţionat:
- Sătenii s-au adresat cu întrebări, unde ar putea obţine consultaţii privitor la deschiderea unor afaceri, obţinerea ajutoarelor băneşti.
Dumneaei le-a povestit despre faptul că derulează un proiect finanţat de Fundaţia „Argidius” care oferă un Grant de 2500 dolari pentru susţinerea unei afaceri sau lărgirea celor existente, dar şi programele de stat PARE1+1 şi PNAET Olesea Mahu, specialist superior, CTAS Soroca, a explicat sătenilor întrebări referitoare la stagiul de cotizare.
Valentina Onica, şef-adjunct la Direcţia Asistenţă Socială a avut de examinat un caz concret – un copil de 4 ani căruia i-a decedat tatăl, poate beneficia de pensie socială în mărime de doar 90 lei  lunar în legătură cu faptul că nu se poate stabili pensia după moartea întreţinătorului care şi-a satisfăcut serviciul militar.
A avut loc o discuţie mai puţin oficială. Sătenii şi-au vărsat amarul existenţei sale şi nu au ezitat cîteva sfaturi parlamentarilor care dacă ar lucra aşa ca ţăranii, nu ar mai avea timp să se certe şi să se bată în Parlament.
Specialiştii de la Biroul Comun de Informaţii şi Service sunt dispuşi să meargă în teritoriu odată la cîteva luni în fiecare din satele şi comunel raionului nostru.