1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Roadele urmează să le culegem mai târziu

Precum am scris în numărul precedent preşedintele raionului a efectuat o vizită de lucru la Botoşani, România, unde a participat la seminarul internaţional cu genericul „Aproape de Europa”. Alături de alţi colegi de ai săi din 12 raioane ale republicii, Victor Său, a acumulat noi practici de abordare a proiectelor trans­frontaliere, precum şi soluţii eficiente pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă autorităţile raionale din Moldova. Pentru detalii la această temă i-am solicitat preşedintelui raionului un interviu.
Stimate d-le preşedinte, care este mesajul DVS pentru soroceni şi pentru membrii asociaţiei preşedinţilor de raioane din Mol­dova în urma vizitei întreprinse la Botoşani?
Mai întâi de toate ţin să spun tuturor că tot ce facem este pentru a îmbunătăţi traiul cetăţenilor şi atunci când vorbim despre condiţii europene ne referim anu­me la aceasta. Tindem să implementăm mai multe proiecte europene şi colegii români ne-au indicat, la seminar, unde am luat parte, care sunt problemele şi soluţiile la abordarea proiectelor trans­frontaliere. Eventual optăm pentru pro­iecte calitative şi experienţa împărtăşită ne este de mare folos. La seminar au par­ticipat preşedinţii a 12 raioane din Moldo­va, iar Soroca a fost evidenţiată ca exem­plu la tema proiectelor investiţionale. Dar genericul principal al întâlnirii a fost tema fondurilor europene.DSC_0733_copy_copy
Care este perspectiva la subiectul fondurilor europene?
Perspectiva programelor europene pentru perioada 2014-2020 a fost dis­cutată pe larg şi raionul Soroca la acest compartiment este destul de activ. Noi am iniţiat în jur de 15 proiecte prin care vrem să redresăm situaţia în diferite do­menii. Proiectele sunt cele mai variate: turistice, infrastructură, sociale, protecţia raionului de inundaţii, etc. Pentru că vor­bim despre proiecte transfrontaliere - în alte cinci proiecte suntem în calitate de parteneri.
Se discută mult despre proiec­tul de construcţie a podului peste Nistru la Soroca.
Da, subiectul este pe larg mediatizat şi noi ne dorim foarte mult acest pod. Important este că suntem susţinuţi în cadrul euroregiunii ’’Nistru” şi pro­iectul se promovează. Mai sunt anumite rezerve, dar lucrăm asupra lor şi sper să se rezolve. Se implementează acordul de aprobare a conceptului de construcţie a podului şi cred că suntem vectorul corect. Iarăşi revin la ce am început că podul peste Nistru este un proiect foarte im­portant atât pentru soroceni şi cei de la Iampol, Ţechinovca cât şi la randament internaţional. Construcţia podului adu­ce mai multe beneficii şi enumerarea lor ar lua foarte mult spaţiu eu mă voi opri doar la necesităţile locale. Iată, bunăoară, acum când apele râului sunt ridicate noi suntem privaţi de posibilitatea de trece­re peste Nistru şi oamenii sunt nevoiţi să facă înconjur de zeci de km pentru a ajunge la destinaţie. O altă latură deose­bit de importantă este că am îmbunătăţi considerabil situaţia social-economică a raioanelor Soroca şi Iampol.
De ce se tărăgănează proiectul dacă are atâtea beneficii?
Sunt mai multe semne de întrebare , dar una din principalele este necesitatea  iniţializării punctului vamal. Recent vei face o vizită în Ungaria, unde pe lângă  celelalte, mi-am pus drept scop să vizitez: punctele de trecere la hotar cu Români  şi la hotar cu Uniunea Europeană, pentru că pe viitor ne aşteaptă şi pe noi aceeaşi experienţă, dar despre asta vorbim când mă întorc
Ați spus că la Botoșani s-a discutat programa europeană pentru 2014-2020 şi proiectele din partea Sorocii. Când să aşteptăm implementarea lor?
Ecoul acestora se va face auzit mai târziu, acum acestea sunt examinate 14 comisiile de evaluare. în genere este prematur să vorbim despre implementare deoarece au un efect mai tardiv. Bunăoară cum a fost cu proiectul ’’Bijuterii medieavale”, noi am iniţializat subiectul încă prin 2007-2008, dar implementarea e doar acum după cinci ani... Aşa că trebuie să privim în viitor şi să fim răbdători.
Aţi mai cules ceva d î la Botoşani?
Am avut o întrevedere cu preşedintele judeţului Botoşani, Florin Ţurcanu şi cu prefectul de Botoşani, Costică Macaleţi, care s-a arătat deschis spre colaborare şi acest lucru mă bucură foarte multDSC_0637
 
De unde începe izvorul ideilor preşedintelui Victor Său în activitatea de zi cu zi?
Multe idei le preiau din experienţa ţărilor dezvoltate şi pentru mine este foarte important să văd o dată cu ochii mei decât să cunosc lucrurile din auzite, și, apropo, toate vizitele pe care le fac pes­te hotare sunt din bugetul propriu şi nu cheltui banii publici.
Vă mulţumim mult pentru in­terviu.