1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Conferinţă Internaţională la Soroca

     La Soroca s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională Conservarea şi Restaurarea Patrimoniului Cultural – model de bune practici.
Activitatea face parte din cadrul proiectului „Bijuterii medievale: cetăţile Hotin, Soroca şi Suceava”.1_CSR_13
     Conferinţa a avut drept scop punerea în evidenţă a monumentelor care trebuie valorificate şi conservate. Aici experţii şi-au prezentat studiile efectuate şi au vorbit despre importanţa istorică a acestora.
Mădălin-Cornel Văleanu, cercetător ştiinţific, muzeul din Iaşi, a subliniat:
- Ne-am propus astăzi să prezentăm un subiect care ne leagă. E vorba de monumente fortificate preistorice care pot fi valorificate în cadrul unui proiect comun asemănător cu proiectul care face…3_csr_031
    La conferinţă au participat reprezentanţi ai Ministerului Culturii din RM, Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră „Iaşi”, Asociaţiei Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru”, Euroregiunea „Nistru”, municipiului Suceava, Rezervaţia de Stat de Istorie şi Arhitectură Cetatea Hotin, Consiliul raional şi Primăria oraşului Soroca. Experţii au menţionat că interesul pentru istorie rămîne şi în continuare în rol major şi aceste subiecte pot fi considerate punţi de colaborare pentru viitor.
Dan Dura, primăria Suceava, România:
- Conferinţa de astăzi este foarte importantă din simplul fapt că avem posibilitatea să facem un schimb de experienţă dintre toţi partenerii care sunt în proiect. De exemplu, noi, la Suceava, avem un proiect de reabilitare a cetăţii şi încercăm să facem acest lucru vizavi de Hotin şi cetatea din Soroca.2-csr-233
Maxim Tkaciuc, reprezentantul cetăţii Hotin:
- E foarte util şi interesant pentru noi să aflăm despre acele locuri care nu au intrat în perimetrul acestui proiect. Acest lucru, posibil va da un imbold de a înţelege mai bine cum ar trebui de implementat lucrări de reabilitare, în cazul nostru, acţiuni de săpături arheologice.
Nicolae Bulat – directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Soroca:
- Nu numai cetatea este o bogăţie pentru Soroca. Mai avem şi alte monumente istorice. Avem cetăţui, avem biserici, avem regiuni care ar putea deveni parcuri naţionale şi scopul acestei conferinţe este anume de a atenţiona că toate valorile care le avem trebuie să le păstrăm.
Această conferinţă este o activitate prevăzută de Proiectul „Bijuterii medievale: Cetăţile Hotin, Soroca şi Suceava” din cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013.
Tatiana Robu:
- Ne-am propus să preluăm bunele practici pe care le au deja România. Este vorba de municipiile Suceava, Vaslui, Iaşi. Avem astăzi 5 experţi din aceste municipii, care ne-au prezentat studiu de caz vizavi de obiectivele cultural-istorice, care au fost renovate, conservate sau care sunt, la moment, la etapa de atragere de surse pentru a fi renovate şi conservate.DSC_0175
    Proiectul „Bijuterii medievale” este implementat de Consiliul raional Soroca, în parteneriat cu Primăria oraşului şi cu municipiul Suceava şi Rezervaţia Cetatea Hotin. Proiectul prevede renovarea celor 3 cetăţi: Suceava, Soroca, Hotin. Costul total al proiectului este de circa 3 mln. 200 de mii de Euro. E de menţionat că lucrările de reabilitare deja au demarat. Reconstrucţia cetăţii Soroca urmează a fi finisată în anul 2014.