1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Optimismul Ministerului Muncii

Marţea trecută, în cadrul Zilei Guvernului în teritoriu, la Soroca a fost în vizită vice-ministrul Muncii Sergiu Sainciuc, care a avut mai multe întîlniri: cu conducerea raionului, conducătorii instituţiilor de profil, desconcentrate în teritoriu şi colectivele de muncă respective.
Oficialul de la Chişinău a informat despre activitatea Ministerului Muncii în vederea îmbunătăţirii asistenţei sociale în republică, extinderii spectrului de servicii, acordate cetăţenilor. În oraşul Soroca activează cinci instituţii desconcentrate, care acordă populaţiei servicii sociale începînd cu naşterea omului pînă la bătrîneţele acestuia. Domnul Sainciuc a numit aceste servicii cele mai sensibile, din acest motiv şi atitudinea lucrătorilor sociali trebuie să fie adecvată. DSC_0151Pe parcursul ultimilor doi ani ministerul de ramură a elaborat proiecte de legi importante pentru păturile socialmente vulnerabile, iar instituţiile din teritoriu sunt datoare să le implementeze. Ultimele modificări a unei legi importante ar fi stabilirea noului mecanism de testare a veniturilor familiilor nevoiaşe, mecanism, care va exclude aprecierea ruşinoasă a averii bătrînilor sub formă de televizor şi frigider, cumpărate de către cetăţeni încă în perioada brejnevistă. O altă noutate în legislaţie va fi aprecierea, în loc de gradul de invaliditate, a procentului capacităţii de muncă a persoanelor care suferă de maladii cronice. Vor fi, de asemenea, elaborate mecanisme de a plasa cît de cît în cîmpul muncii a persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale.
Din partea conducerii serviciilor desconcentrate în teritoriu a parvenit propunerea de a construi în Soroca o Casă Socială, în care s-ar concentra toate instituţiile de profil din raion pentru comoditatea cetăţeanului. Domnul vice-ministru s-a arătat interesat de propunerea dată, dar a răspuns că e necesar, în primul rînd, de găsit suportul financiar necesar.
Domnul Sergiu Sainciuc a apreciat crearea la Soroca a Biroului comun de informaţii şi servicii, care îşi va începe activitatea în ianuarie curent. Vorba e de prestarea tuturor serviciilor sociale cetăţenilor într-un singur loc, pentru a-i scuti de „statul” pe sub uşi.
De concluzionat că viceministrul în cauză s-a arătat optimist în vederea ameliorării stării sociale a sorocenilor.
Rămîne doar ca noi să le resimţim, cît mai curînd.