1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

100 de ani arde flacăra cunoștinței la Soroca

Sfârșitul săptămânii trecute pentru mult timp va fi întipărit în memoria celor care au fost și sunt luminați de flacăra cunoștințelor în colegiul pedagogic „M.Eminescu”, în memoria celor care au profesat și continuă să împarte învățăceilor săi din mărul informației de care posedă. Un veac de existență au serbat cei de la Colegiul pedagogic de la Soroca. Oaspeți din toate colțurile republicii au trecut coridorul viu în aplauzele elevilor, din fața colegiului.  Foștii discipoli ai colegiului, care astăzi sunt recunoscuți pe tot teritoriu republicii și peste hotarele ei au revenit la Soroca după plăcutele amintiri de altădată: Gheorghe Rusnac, fost rector al USM;  Galina Pâslaru, solistă în „Tălăncuța”; Arsenie Butnaru, interpret de muzică populară;etc Cu pâine și sare au fost întâmpinați reprezentanții ministerului educației: Octavian Vasilachi, șeful direcției învățământ profesional și mediu de specialitate; specialistul principal Larisa Efros; prim vicepreședintele sindicatului educației și științei, care este și absolventul colegiului, Ion Bulat; oficialitățile raionului: președintele raionului, Victor Său; vicepreședintele Boris Ivasi; șefa serviciului relații publice, Stela Zabrian; șeful direcției învățământ, Ghenadie Donos; șeful secției cultură și turism, Grigore Bucătaru; șeful DASPF, Tudor Frunză… Toți au venit să oficieze atingerea vârstei seculare a instituției.Sărbătoarea a fost deschisă cu un discurs a doamnei directoare, Valentina Pletniuc care a salutat reprezentanții promoțiilor anilor 1960, 1970, 1980, 1990, 2000.  Printre suita de melodii și dansuri prezentate de discipolii colegiului pedagogic oficialitățile raionului, ministerului de educație, sindicatului, primăriei orașului au acordat colegiului cadouri și diplome de merit pentru o pleadă întreagă de profesori.
-          Aici la Școala normală, precum era atunci, mi-am fundamentat cunoștințele. Aici am căpătat primele abilități de profesor și de muzician. Am cântat în orchestra de strune și am început să particip la selecționatele sportive. Cu alte cuvinte colegiul din Soroca stă la baza debutului meu profesional. Sunt mai multe amintiri frumoase, altele hazlii legate de această instituție. Mi-amintesc acum că datorită cunoștințelor muzicale acumulate aici pe când mă încadrasem în câmpul muncii am reușit să iau diploma pentru cel mai bun cor.  – mărturisește Gheorghe Rusnac, doctor în științe pedagogice, fost rector a USM, fost ambasador al Republicii Moldova în Italia, conferențiar universitar. De-a lungul acestui secol, care s-a spulberat prin clasele luminate de știință a colegiului de la Soroca au trecut 19400 de studenți. La festivitatea jubiliară președintele raionului Soroca, Victor Său a remarcat că sala mare de festivități deja e mică pentru un contingent atât de mare și deosebit precum e și Soroca un oraș deosebit și populația băștinașă deosebită. Deosebită prin felul de a fi,  prin râvnă, prin activitate rodnică.  Președintele le-a urat profesorilor colegiului și discipolilor acestuia mult succes în continuare și să activeze cât v-a ține piatra cu logotipul instituției pe care le-a dăruit-o. De asemeni președintele a decorat cu diplome un șir de profesori care s-au remarcat în activitatea cotidiană.  Ion Bulat, prim vicepreședintele sindicatului de ramură a donat instituției pedagogice tehnică de calcul și de asemeni a evidențiat un grup de profesori. Au fost cuprinși de atenție colectivul colegiului și din partea ministerului educației cu diplome, premii și alte bunuri pe lângă frumoasele urări. Atmosfera a fost încinsă de sentimentele puternice pe care le-au încercat atât absolvenții instituției cât și profesorii și oaspeții.
-          Mi se ridică nodul în gât și cu greu stăpânesc lacrimile care mă podidesc de cum am călcat pragul școlii. Amintirile care  îmi răvășesc acum sufletul sunt prea puternice ca să le pot stăpâni. Această instituție cu potențialul care l-a avut și pe care îl are înseamnă prea mult pentru mine și pentru țara noastră.  Și orașul Soroca e orașul tinereții mele, orașul primei dragoste și eventual are un loc aparte în sufletul meu. – spune Galina Pâslaru, solistă la  „Tălăncuța”, absolventă a colegiului.
Colegiul pedagogic „M.Eminescu” este una din cele mai vechi instituții din Moldova, iar potențialul nu este epuizat. A pregătit și continuă să pregătească cadre didactice profesionale, să insufle învățăceilor săi acea dragoste pentru frumos, concepțiile etico-morale și estetice.
P1520627