1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Conferinţă de presă

Preşedintele raionului nostru Victor Său s-a întors recent din două deplasări: timp de 3 zile s-a aflat în Norvegia şi tot atît a durat aflarea în Bruxelles.
Vis-a-vis de eveniment a avut loc o conferinţă de presă, cu participarea ziariştilor de la mass-media locală: gazetele „Realitatea”, „Observatorul de Nord” şi postul de televiziune SOR-TV.
Sorocenii au cunoscut Norvegia
Victor Său:
- Am făcut parte din componenţa unei delegaţii a ţării noastre în calitate de preşedinte al Asociaţiei preşedinţilor de raioane şi, evident, preşedinte al raionului. Au participat şi 15 primari din republică, inclusiv şi primarul de Parcani, Soroca, Serghei Cetulean. În linii generale a fost o vizită de schimb de experienţă, dar am cunoscut o ţară cu o economie avansată, care datorează unei politici chibzuite ale administraţiilor publice locale în toate domeniile vieţii, economisirii la maximum a banilor publici. În plan administrativ-teritorial Norvegia diferă de Moldova, este divizată în regiuni cu teritorii imense. De exemplu, una dintre acestea – Hamar, unde ne-am deplasat, are o suprafaţă cît republica noastră, dar care are doar 192000 de locuitori. Aici am făcut schimb de experienţă în mai multe domenii de activitate. Printre altele norvegienii au trecut, ceea ce am început abia noi, prin procesul de optimizare a sistemului educaţional. Şi acest lucru le-a adus economii colosale de finanţe publice. În Hamar activează doar 14 licee (la 192000 de locuitori), elevii sunt transportaţi, în unele localităţi chiar pînă la 100 kilometri, liceele mai dispun şi de cămine. În genere în această ţară încăperile publice sunt utilizate maximum de raţional. De exemplu, în aripa sediului unei primării e amplasată grădiniţa de copii. Un alt lucru, care ne-a mirat, este lipsa palatelor de cultură enorme cum sunt unele la noi, dar care în fond sunt puţin utile. Se utilizează pentru toate manifestările: concerte, spectacole, chir şi alte ceremonii sălile festive, să zicem, din licee ori alte instituţii.
Norvegienii au creat o ţară prosperă prin economisirea banilor. Bugetul regiunii Hamar constituie 2 miliarde 400 milioane de crone, sumă care în lei moldoveneşti se estimează la 4 miliarde 800 milioane. Salariul mediu al unui norvegian constituie aproximativ 70000 de lei. Personal am preluat ceva experienţă în vederea formării bugetului, cîteva momente ca să le propun la adoptarea bugetului raionului Soroca pentru anul 2013.
ba1d1d8f96716a1d8f30ad8877623e17
Norvegienii sunt foarte cumpătaţi în luarea de decizii şi la acest capitol avem multe de învăţat. Spre exemplu, discuţiile asupra construirii unui drum cu o distanţă de 40 kilometri a durat aproape 10 ani. Explicaţia este simplă – nimic nu se face în grabă şi necalitativ. Nici o decizie nu se adoptă fără avizele tuturor serviciilor desconcentrate, care au departamente separate. Cel mai greu este, să zicem, să obţii o autorizaţie de construcţie pe un teren agricol, dar Hamar este şi cea mai mare regiune agricolă din ţară.
În genere am avut o deplasare foarte reuşită şi utilă pentru delegaţia noastră. Am făcut schimb de experienţă şi la municipalitatea din Oslo, la Ministerul Dezvoltării Regionale din capitală. În aceste 3 zile tensionate de şedinţe, seminare, ne-m întîlnit şi cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti din partea locului. Apropo, oficial sunt oficializaţi 500 de concetăţeni de-ai noştri, dar m aflat că în Norvegia lucrează în jurul a 3000.  Diaspora moldovenească este foarte unită, luptă pentru drepturile concetăţenilor dar şi pentru onoarea Moldovei. M memorizat spusele unei moldovence norvegiene: „Păcat că suntem mai patrioţi atunci cînd ne aflăm peste hotarele ţării noastre”. Te pun pe reflecţie aceste cuvinte.
Vizitînd Norvegia am conchis că, din fericire, avem şi noi o ţară cu pămînturi bogate, cu oameni înţelepţi, specialişti de performanţă. Ne rămîne doar să avansăm economic preluînd bogatele experienţe ale altor ţări. Şi atunci vom reuşi, neapărat va fi aşa.
 c7b6480afce047ddb77325933f96041e
Bruxelles a cunoscut ER „Nistru”
Victor Său:
- Din Norvegia am luat zborul spre Bruxelles, unde am participat la inaugurarea în „capitala” Europei a reprezentanţei Euroregiunii „Nistru” împreună cu preşedintele consiliului acestei structuri preşedintelui regiunii Viniţa Serghei Tatuseac, preşedinţii raioanelor Ocniţa, Donduşeni, Şoldăneşti şi vicepreşedintele raionului Floreşti. Evenimentul a avut loc în cadrul săptămînii europene a regiunilor. Acesta a şi fost scopul vizitei delegaţiei moldo-ucrainene – 25 de persoane. Am avut onoarea să prezint euroregiunea, care a fost constituită la începutul lui februarie 2012.
Prezentarea propriu-zisă a durat două ore cu demonstrarea standurilor, video-materialelor. Am avut şi un şir de întîlniri cu reprezentanţii a trei fonduri europene – potenţiali finanţatori. Deocamdată am discutat despre posibilităţile de cooperare a structurilor europene cu Euroregiunea „Nistru”.
Eu am ţinut să aduc la cunoştinţă şi despre problemele sorocenilor, în special cele două obiective prioritare: construirea podului peste Nistru şi  căii ferate în implementarea proiectelor.
În fond apreciez deplasarea ca fiind una de succes, ne-m prezentat în faţa Uniunii Europene, am prezentat Soroca. Sper să fie un bun început de colaborare cu ţările europene, să atragem cît mi multe investiţii.
DSC_0125