1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Mărul-Domnia sa

      Duminică, lunca Sorocii a fost inundată de miroznă cu iz de măr – a avut loc cea de-a II ediţie a Festivalului Mărului. Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, bine dispuşi, cu pălării pe cap, cu flori de măr, conducerea raionului, alături de înalţi demnitari de stat, oaspeţi de peste hotarele ţării şi simpli soroceni, au participat la sărbătoare.
        Un şir întreg de lucrători agricoli, copii din şcoli, au trecut spectaculos pe una dintre străzile centrale ale oraşului într-o paradă multicoloră, demonstrînd tot ceea ce ţine de producerea mărului, frumuseţea şi prospeţimea pomului de măr în floare, tehnica ce vine în ajutor omului la producerea merelor, alai de colective artistice, care, fiecare cu cîntecele sale, atrăgeau care mai de care atenţie; căruţe înfrumuseţate cu covoare naţionale, prosoape moldoveneşti, crengi şi flori de măr. Nu au lipsit nici dansul, voia bună, chiote de bucurie. Întregul şuvoi energizat de aroma mărului s-a stocat în faţa cetăţii, care a şi constituit gazda festivalului.fotos_001
      Alături de conducerea  raionului la sărbătoare au participat mulţi oaspeţi: Prim-ministrul RM Vlad Filat, Ministrul Agriculturii şi Industriei, Alimentare Vasile Bumacov, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Moldova Farit Muhmetşin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României la Chişinău Marius Lazurcă, oaspeţi din România, Ucraina, Rusia, dar şi din diferite raioane ale Republicii Moldova.
    Victor Său, preşedintele raionului Soroca, cu un mesaj de salut a deschis sărbătoarea, menţionînd:
- Raionul Soroca se plasează pe I loc în republică după suprafaţa livezilor – 7498 hectare, inclusiv pe rod – 5575 hectare, dintre care măr – 5250 hectare. Din aceste considerente spunem, că Soroca este capitala livezilor din Republica Moldova.
    Printre oaspeţii de onoare ai festivalului a fost şi Prim-ministrul Vlad Filat, care a menţionat, că un măr pe zi, înseamnă o zi în minus la medic şi a mulţumit conducerii raionului pentru iniţiativa de a desfăşura acest festival şi de a promova consumul de mere. Dumnealui  mai spus că se impune schimbarea statului acestui Festival şi a propus ca, la anul, el deja să nu fie unul regional, ci republican. Premierul a apreciat şi locul în care e organizat Festivalul.
Propunerea domnului Filat a fost susţinută şi de Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov, care a spus:
- Această tradiţie, cu siguranţă, va fi reflectată şi în actele normative necesare pentru a fi un Festival pentru întreaga ţară. Sunt foarte impresionat. Sorocenii s-au isprăvit de minune, au depus eforturi enorme ca festivalul să reuşească, evident împreună cu producătorii de mere – aceste mustoase şi gustoase fructe care constituie o bogăţie a ţării noastre.
    După ce au fost întîmpinaţi cu pîine şi sare oaspeţii au intrat în cetate, unde au asistat la un concert de zile mari, cu genericul „Ţi-am adus un măr”. Spectacolul a fost susţinut de elevii de la Colegiul de Arte din Soroca în colaborare cu secţia cultură şi turism.
De acum încolo Festivalul va avea şi un imn. Acesta a fost interpretat în premieră chiar de compozitoarea, soroceanca Daria Radu.
fotos_111
Ideea organizării unui astfel  de festival a fost salutată de ambasadorii prezenţi la sărbătoare şi delegaţiile din raioanele republicii.
Marius Lazurcă, Ambasadorul României în RM:
- E o sărbătoare frumoasă în Republica Moldova, care merită a fi încurajată. Salutăm cu toţii ideea Prim-ministrului Vlad Filat că începînd cu anul viitor festivalul  să fie unul naţional.
Serghei Tatuseac, preşedintele regiunii Viniţa, Ucraina:
- Este o mare mîndrie pentru vecinii noştri acest Festival. Ei îşi prezic recolta, vedem şi cît de mulţumiţi sunt oamenii la sărbătoare.
Farit Muhmetşin, Ambasadorul  Federaţiei Ruse în Moldova:
- Moldovenii au astăzi ocazia să se mîndrească cu rodul muncii lor şi este un lucru lăudabil, deoarece peste tot văd mere frumoase, mustoase, gustoase… E ceva extraordinar!
Oaspeţii din raioanele vecine s-au lăsat şi ei impresionaţi.
Valeriu Bobuţac, vicepreşedintele r-lui Briceni, Ilie Zagoriciuc, şeful serviciului cultură a Consiliului raional Briceni:
- Participăm al doilea an consecutiv la acest Festival. Baza festivalului e pusă solid. E o sărbătoare de amploare. Bravo sorocenilor!
Ministrul agriculturii:
- Sunt de origine din Cahul, unde este mult soare, mulţi piersici, struguri. Chiar îmi era interesant să văd un început de festival la noi acasă, care ar proslăvi munca de zi a moldovenilor. Am fost şi la Festivalurile brînzeturilor, vinurilor Bojole în Franţa şi mult mi-am dorit ceva şi în ţara mea să fie aşa evenimente.
În pofida anului agricol nu prea prielnic producătorii agricoli s-au pregătit de festival cum au putut mai bine. Ei şi-au  demonstrat producţia în cadrul expoziţiilor, iar unii şi-au găsit chiar şi pieţe de desfacere.
Astfel terenul în jurul cetăţii era împînzit de colibe frumos amenajate, cu  mese întinse pline cu bucate alese pentru vizitatori, dar mai cu seamă impresionau expoziţiile de mere roţii, galbene, verzi, de tot soiul, care mi de care mi frumoase şi atrăgătore.