1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Proiecte transfrontaliere - Bijuterii Medievale

      Ideea de  reconstrui, restabili Cetatea Sorocii, a-i da o înfăţişare atractivă pentru turişti şi oaspeţii urbei s-a născut mai mulţi ani în urmă, realizîndu-se, în sfîrşit, în ziua de miercuri, la evenimentul de lansare a proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale: Cetăţile Hotin, Soroca, Suceava”. Trei cetăţi diferite în  trei ţări învecinate.
La şedinţa de lansare a proiectului, cu participarea oaspeţilor din Hotin şi Suceava, or. Chişinău, reprezentanţilor administraţiei publice locale, a societăţii civile şi mass-media s-a pus piatra de temelie de implementare a proiectului valoros atît în sens material, cît şi uman.P1490255
Partener, lider în acest proiect pe bună dreptate este consiliul raional Soroca, iar în calitate de parteneri primăria oraşului Soroca, primăria municipiului Suceava (România) şi Rezervaţia Arhitecturală Istorică Naţională Cetatea Hotin. Dar valoarea totală a proiectului constituie 3.003.220.82 euro.
     La evenimentul monitorizat de către vicepreşedinţii de raion Vladimir Nicuţa şi Boris Ivasi au fost înaintate principalele obiective ale proiectului. În primul rînd, în linii mari este vorba de valorificarea durabilă a valorilor culturale şi istorice comune prin restaurarea monumentelor care reprezintă patrimoniul cultural: Cetăţile Hotin, Soroca, Suceava; îmbunătăţirea calităţii infrastructurii şi a serviciilor turistice prin implementarea standardelor europene ce ţin de diversificarea ofertelor turistice; integrarea monumentelor de valoare culturală din regiunea transfrontalieră în reţeaua de turism internaţional.
La prezentarea proiectului de către managerul de proiect Tatiana Ţrălungă o atenţie deosebită a fost acordată rezultatelor aşteptate. E vorba de creşterea atractivităţii la nivel naţional şi european şi îmbunătăţirea percepţiei Cetăţii Medievale localizate în regiunea transfrontalieră Soroca – Suceava – Hotin; îmbunătăţirea accesului către Cetăţile Soroca şi Hotin; sporirea popularităţii Cetăţii Soroca, drept o nouă destinaţie turistică pe piaţa europeană şi sporirea numărului de turişti în regiunea transfrontalieră. Pentru a preveni unele discuţii asupra cheltuielilor legate de implementarea proiectului voi aduce la cunoştinţă valoarea estimativă a lucrărilor. P1490263Din valoarea totală a proiectului de 3.003.220.82 euro contribuţia Uniunii Europene constituie 270199777 euro. Cofinanţarea consiliului raional Soroca – 6976410 euro, primăriei municipiului Suceava – 1801933 euro şi Rezervaţiei Arhitecturală Istorice Naţionale Cetatea Hotin – 74.179.55 euro. Iar termenul de realizare a proiectului este prevăzut pentru perioada 19 mai 2012 – 18 mai 2014.
    În scopul organizării şi desfăşurării lucrărilor şi activităţilor de proiect au fost organizate cinci grupuri de activităţi, pentru care sunt stabiliţi indici concreţi de activitate pe întreg parcursul implementării proiectului.
Pe perioada implementării proiectului dat vom mai reveni cu detalii, astăzi însă doar voi enumăra aceste grupuri de activităţi: 1) management de proiect, coordonare şi monitorizare; 2) executarea serviciilor de proiectare pentru lucrările de restaurare în cetăţile medievale Soroca şi Hotin; 3) executarea lucrărilor de restaurare a cetăţilor Soroca şi Hotin şi a ariilor adiacente; 4) promovarea cetăţilor medievale drept o destinaţie cultural-turistică; 5) opinia publică, informare şi comunicare.
La conferinţa de lansare a proiectului „Bijuterii Medievale: Cetăţile Hotin, Soroca, Suceava” în faţa celor prezenţi s-au adresat oaspeţii evenimentului Sergiu Ciocanu, şeful direcţiei patrimoniu cultural şi arte vizuale din Chişinău; Ion Ştefăniţă, director general agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor; Mariana Puntea, ofiţer informare şi publicitate la oficiul regional Chişinău; Galina Voleanschi, şeful oficiului teritorial Soroca al Cancelariei de Stat, cît şi implementatorii proiectului Lybomyr Mykhaylyna, directorul Rezervaţii Arhitecturale Istorice Naţionale, Cetatea Hotin; Nicolae Bulat, directorul muzeului de istorie şi etnografie din Soroca; Elena Bodnarenco, primarul oraşului Soroca.P1490252
  De menţionat, că evenimentul în cauză nu a fost doar o prezentare a proiectului lansat, dar s-a transformat într-o largă discuţie, cu multe păreri şi propuneri noi, care trezesc un sentiment de optimism într-o strînsă colaborare aparte de cea legată de implementarea proiectului dat. Adică   formarea noilor relaţii transfrontaliere între aceste trei ţări învecinate – Moldova România şi Ucraina, cu participarea agenţilor economici, organizaţiilor culturale şi, de ce nu, aplicarea în comun a noi proiecte.
  La sigur că proiectul transfrontalier „Bijuterii Medievale: Cetăţile Hotin, Soroca, Suceava” este în felul său unicul şi peste doi la conferinţa de închidere a proiectului participanţii la această acţiune, întreaga populaţie a acestor oraşe se vor mîndri cu trei perle renăscute.