1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Philipp Yohannsen la Soroca

       Recent în raionul Soroca a efectuat o vizită de lucru reprezentantul Agenţiei Germaniei pentru Cooperare Internaţională a Germaniei GIZ Philipp Yohannsen, însoţit de viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Veaceslav Guţuţui şi alte persoane.
            Scopul vizitei a fost discutarea cu conducerea raionului a priorităţilor şi oportunităţilor de implementare a politicilor de dezvoltare regională, inclusiv cu suportul Guvernului Germaniei prin intermediul GIZ, a fondurilor europene, surselor din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională. Domeniile de intervenţie ale GIZ: aprovizionarea cu apă şi canalizare, gestionarea deşeurilor solide, eficienţa energetică.P1490246
            Echipa GIZ a mai efectuat anul acesta o vizită în comuna Tătărăuca Veche, participînd la un seminar pe baza implementării proiectului de Iluminare Stradală a satelor comunei Tătărăuca Veche.
            Dl Philipp Zohannsen şi dl Veaceslav Guţuţui au avut o întîlnire cu preşedintele raionului Victor Său, în cadrul căreia au fost discutate mai multe probleme.
            Vizita echipei GIZ a inclus o excursie captivantă prin cetatea Sorocii. Reprezentantul Germaniei, întovărăşit de domnul viceministru Veaceslav Guţuţui, preşedintele raionului Victor Său, primarul comunei Tătărăuca Veche Liviu Raischi, au ascultat povestirea directorului Muzeului de Istorie şi Etnografie Nicolae Bulat referitor la reconstrucţia cetăţii, în cadrul altui proiect, sponsorizat de UE, problemele cu care se confruntă în activitatea sa de „pîrcălab” al cetăţii ş.a. Viu cointeresat, dl Yohannsen, ghidat de dl Bulat, a urcat pe nivelurile de sus ale cetăţii, a intrat în paraclis. Dumnealui a ascultat foarte atent relatările d-lui Nicolae Bulat, dat fiind faptul că nu era nevoie de traducător – au comunicat în engleză.
            Dl Philipp Yohannsen, printre altele, a menţionat:
- Am venit aici pentru a vizita locuri frumoase şi a discuta probleme importante pentru comunitatea. În primul rînd sunt aici pentru că Programul GIZ susţine un proiect de folosire eficace a energiei electice. Şi vom începe cu iluminarea stradală în comuna Tătărăca Veche. Acesta este primul pas spre îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi  dezvoltarea comunităţilor de aici.
- Astăzi suntem în vizită în legătură cu proiectul de iluminare stradală în comuna Tătărăuca Veche. Pînă la momentul de faţă s-a elaborat documentaţia tehnică de fizabilitate a proiectului. Suntem deja în faza de contractare a lucrărilor de iluminare stradală, - a spus viceministrul, dl Guţuţui. – În baza acestui proiect intenţionăm să elaborăm un plan interraional de eficienţă energetică în plan comun: Soroca, Floreşti, Drochia, care va include acţiuni pentru acest sector, aq ma men’ionat dlui.Boris Ivasi, vicepreşedintele raionului Soroca, s-a arătat foarte mulţumit de vizita reprezentantului Germaniei, mărturisind că lansarea a mai multor proiecte, ceea ce priveşte eficienţa energiei electrice, infrastructura drumurilor, edificiilor ne va duce spre un trai mai bun.P1490177
Dl Victor Său a concluzionat:
- Proiectul care în prezent se realizează în comuna Tătărăca Veche este un prim pas în implementarea altor proiecte ce suportul GIZ, cum ar fi salubrizarea, drumuri şi eficienţă în energetică.
Vizita la Soroca a reprezentantului Germaniei este foarte importantă, deoarece susţinerea UE în europinizarea Republicii Moldova şi apropierea ei de democraţiile şi valorile europene va conduce spre dezzvoltarea unei vieţi social—economice decente.