1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

O sală performantă de şah

     De 2 ani elevii Liceului Teoretic „C. Stere”participă la lecţii de şah. Elevii din liceu au şi succese la competiţiile raionale. Pentru a-i stimula şi mai mult a fost iniţiat proiectul de dotare în liceu a unei săli de şah cu utilaj necesar. Sala a fost dotată în cadrul unui proiect lansat de Ministerul Educaţiei.DSCN4381
       Prin intermediul acestui proiect sala de şah din liceul „C. Stere” a fost dotată cu 15 mese specializate de şah, 2 calculatoare, un televizor, 15 seturi de şah şi ceasuri şi 30 de scaune. Din partea preşedintelui raionului elevii au primit în dar o tablă demonstrativă de şah.
Costul total al proiectului este de 90 mii de lei.
Recent în incinta liceului a avut loc  festivitatea de deschidere a sălii de şah. Au fost de faţă mai mulţi oaspeţi mult-doriţi, printre care  Viorel Bologan, cel mai bun jucător de şah din RM.
Anul acesta __, a menţionat Ghenadie Donos, şeful Direcţiei Generale Învăţămînt, Soroca.
Viorel Bologan, maestru internaţional la şah, vicepreşedintele Federaţiei de şah al RM, a menţionat:
- Copii talentaţi noi am avut tot timpul. Unicul lucru ce ne-a lipsit – a fost să ne ocupăm cu ei şi să-i promovăm.
Dumnealui chiar a jucat cîteva partide de şah cu doritorii.DSCN4357
Cerinţa principală a şahului este de a gîndi cu cîţiva paţi înainte de  face o mutare a figurilor, ceea ce dezvoltă capacitatea de gîndire logică. Acest fapt îi va ajuta mult pe copii în viaţa de toate zilele.
Valeriu Coadă, directorul executiv al Academiei de Şah „V. Bologan”:
- Şahul – pe lîngă faptul că este o probă de sport, este un joc  educativ, care contribuie la dezvoltarea imaginaţiei, memoriei, cultivă tărie de caracter, agerimea minţii. Implementarea acestui proiect va aduce doar beneficii tinerei generaţii.
Gheorghe Rotari, antrenorul de şah din liceu, a îndemnat copiii să frecventeze lecţiile de şah cu regularitate, menţiond că jocul de şah este, pe lîngă toate ce s-a spus o „boală”, dar o boală benefică. Dumnealui ar dori ca de ea să se molipsească cît mai mulţi elevi din liceul „C. Stre”.
Cine se îmbolnăveşte de ea nu se vindecă toată viaţa, - a mai adăugat dumnealui.
Asemenea săli performante de şah au fost deschise în 47 licee din Republica Moldova.
DSCN4378