1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

„Grigore Gafencu – diplomat, istoric, gazetar

Muzeul de Istorie şi Etnografie Soroca şi-a înnoit exponatele din sala de la colţ cu secvenţe şi momente din viaţa şi cariera marelui diplomat, scriitor, om politic Grigore Gafencu. Expoziţia a fost deschisă la Chişinău, în  Muzeul de Arte, apoi a fost prezentată la Casa Limbii Române la Căuşeni şi iată că a ajuns aici, la Soroca.  Ideea expoziţiei îi aparţine muzeului din Soroca. Lansarea vernisajului a adunat în incinta muzeului mai multă lume. Expoziţia se înscrie într-un Program de prezentare a unor aspecte ale istoriei româneşti care din unele aspecte ideologice sunt puţin cunoscute.P1450143
Grigore Gafencu îşi începe activitatea profesională ca jurnalist, om politic şi ajunge în serviciul diplomatic. A murit ca un martir în închisorile comunismului. În puterea unor anumite considerente a fost o personalitate condamnată la uitare. Datele despre dumnealui  erau scoase din manualele de istorie. Se interziceau cărţile scrise de dumnealui. Menirea expoziţiei este de a corecta această filă din istorie şe de a deschide nişte paranteze. Vernisajul impresionează şi surprinde prin caracterul, diversitatea şi specificul evenimentelor. Pe lîngă fotografiile cu mesaj multgrăitor cuprinde şi un set de documente ale vremurilor corespunzătoare. E un eveniment foarte important pentru Soroca. Despre aceasta şi multe altele au menţionat excelenţa sa dl ambasador Marius Lazurcă; ambasadoarea Suediei în Moldova, dna Ingrid Tersman,; Petre Guran, directorul Institutului Centrul Român M. Eminescu din  Chişinău; Anatol Petrencu d. h. în istorie, preşedintele INIS Pro Memoria, Chişinău; Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Soroca ş.a. Ba chiar a fost remarcată legătura dintre istoria Regatului Suediei şi Moldova prin faptul, că după bătălia de la Poltava Carol al XII, regele regatul Suedez, s-a refugiat în Basarabia şi timp de un an de zile  a condus statul de la Benderde.
Expoziţia a fost organizată cu suportul Ambasadei României, Institutului Culturii Române, INIS Promemoria, Muzeului Soroca. Aranjată de pictorul-decorativ al muzeului Victor Zagaevschi
Excelenţa sa dl ambasador Marius Lazurcă a avut un program destul de extins în timpul vizitei la Soroca. Dlui a mai vizitat Biblioteca de carte română „Basarabia”, fondată cu  aproape două decenii în urmă de Consiliul judeţean Buzău, România. Aici, însoţit de oficialii raionului Victor Său, preşedintele raionului Soroca, Vladimir Nicuţă, vicepreşedinte al raionului, Grigore Bucătaru, şeful secţiei cultură şi turism, şi alte oficialităţi, dumnealui a avut o întîlnire călduroasă cu intelectualitatea din oraş: profesori, bibliotecari, feţe bisericeşti, elevi. Ana Bejan, pedagog, a povestit despre relaţiile de prietenie ale raionului Soroca cu România, începînd din anul 1999, de cînd era prefect de Soroca, care s-au coagulat foarte frumos. Şi-a amintit momente frumoase legate de vizita la Soroca a dlui Adrian Păunescu, părintele Milea (Sava Bogosiu) şi a altor personalităţi. A fost menţionat faptul că aici, la Soroca, unde de multe ori a poposit Grigore Vieru, a fost realizat un film despre Dumnealui cu genericul „Vă l-as dorul meu durut / De la Nistru pîn-la Prut”. S-au făcut foarte multe donaţii de carte românească, mărturie vie fiind însăşi biblioteca-gazdă.
Victor Său şi-a amintit de neuitata zi de 14 ianuarie anul curent cînd în cadrul zilelor dedicate memoriei lui Mihai Eminescu oraşul nostru a fost vizitat de o echipă, în jur de 50 la număr, de poeţi şi scriitori din România şi Chişinău. Grigore Bucătaru a menţionat despre faptul că colectivele artistice din raion de nenumărate ori au participat în cadrul festivalurilor din România, întorcîndu-se cu trofeie.
La rîndul său dl Marius Lazurcă a mulţumit cu cuvinte alese pentru întîlnirea emoţionată şi a menţionat:
- România vă este recunoscătoare pentru fidelitate, rezistenţă într-un mediu care nu de puţine ori s-a dovedit ostil culturii române. S-a făcut mult în ultimii 21 de ani, s-a dat dovadă de acte de solidaritate, bunătate, care neîntîrziat vor aduce roade. Din 1990, cînd Moldova era republică unională, în România au studiat zeci de mii de basarabeni. Numărul burselor acordate studenţilor moldoveni depăşeşte cifra de 51000 euro. Dar nu-i motiv să regretăm. În fiecare lună mii de cărţi traversează frontiera. E un Prut de cărţi, dacă vreţi… Exemple de colaborare sunt numeroase. Apropierea noastră nu a încetat nici între 2001-2009. Acum relaţiile noastre sunt apropiate. S-a instalat încrederea şi buna armonie. Cert este faptul că această guvernare va de cetăţenilor acestei ţări un viitor sigur, speranţă, şi ce-i mai important, mai multă libertate.P1450159
Dl ambasador a vizitat Liceul teoretic „C. Stere”, unde a avut o întrevedere cu corpul didactic, două biserici ale Mintropolie RM.
În incinta sălii de protocol a Consiliului raional Soroca au avut loc întîlnirile private ale ambasadorilor Suediei şi României dna Ingrid Tersman şi d-l Marius Lazurcă cu preşedintele raionului Victor Său, după cum prevede eticheta, urmate în ambele cazuri de conferinţa de presă în cadrul cărora au fost elucidate temele discutate: situaţia economică cu care se confruntă raionul Soroca, planificarea proiectelor de colaborare.