1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Expoziţie cu genericul „Holocaustul necunoscut

          Vineri, 30 martie, Soroca a fost martoră a două evenimente  menite să şteargă praful de pe obrajii istoriei şi anume lansarea a două expoziţii: „Holocaustul necunoscut” şi  „Grigore Gafencu – diplomat, istoric, gazetar”. Şi una, şi alta, au fost suplimentate de vizite ale oficialităţilor de peste hotarele republicii, răsunet în rîndul populaţiei, zvonuri contradictorii, ba chiar şi acţiuni inadecvate.
Dar totul pe rînd.
S-o începem cu expoziţia cu genericul „Holocaustul necunoscut” deschisă în holul Palatului de Cultură Soroca. Prima dată expoziţia a fost expusă la Centrul Cultural al Romilor în Stocholm, cît şi în alte localităţi. Scopul principal este de a crea o mai bună înţelegere asupra incluziunii romilor în cadrul programului de exterminare nazist.P1450097_copy
Cu ocazia lansării expoziţiei în incinta Palatului de Cultură a avut loc un seminar despre situaţia romilor în prezent, despre faptul că Holocaustul romilor este un lucru puţin cunoscut de către mai mulţi oameni. Buletinul Informaţional al Consiliului Europei privind istoria romilor, menţionează că numărul victimelor este peste sute de mii. Pentru a comemora suferinţele romilor în Holocaust au fost făcute unele eforturi în Austria, Republica Cehă. Germania, Ucraina, Ţările de Jos Romii erau consideraţi ca „victime de categoria a doua” ale Halocaustului. Trebuie să studiem şi să păstrăm memoria , ca să nu să se repete acele evenimente tragice. Trecutul nu-i mort. Trecutul nu a trecut.  Despre aceasta şi multe altele au vorbit participanţii la seminar: ambasadoarea Suediei în Moldova dna Ingrid Tersman; ambasadorul României în RM dl Marius Lazurcă; Consulul general al României (Bălţi) dl Nicanor Dumitru Teculescu; Consilier Drepturile Omului, Organizaţia Naţiunilor Unite în Moldova dl Claude Cahn; preşedintele raionului Soroca dl Victor Său; dna Elena Bodnarenco, primar al oraşului Soroca ş.a.
A moderat seminarul dl Robert Cerari, preşedintele Organizaţiei Republicane „Bare-Rom”, Soroca. A fost vizionat şi filmul „Lacrimi de ţigan – mărturii video ale Holocaustului romilor în cel de-al doilea război mondial”.
P1450086
Chiar în acea zi, de lansare, expoziţia a fost vizitată de numeroşi romi, inclusiv şi de un grup de elevi de la liceul „A. Puşkin” din Soroca în frunte cu  profesoara lor. În mîini aveau foi zugrăvite: shvastica nazistă pe prim plan cu un ciocan de asupra, shvastica nazistă tăiată şi aruncată în urna de gunoi...  Ce ar fi însemnat aceasta? Un decor al expoziţiei sau o lecţie de istorie cu material didactic multgrăitor? Profesoara a refuzat să comenteze…