1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Președintele Raionului Soroca a semnat Acordul privind crearea Euroregiunii „Nistru”

Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei oficiale a Prim-ministrului Vlad FILAT în Ucraina, în prezenţa Premierilor şi a delegaţiilor guvernamentale ale Republicii Moldova şi Ucrainei.
1_copy_copy
Acordul a fost semnat de către reprezentanţii administraţiei regiunii Viniţa, din partea Ucrainei, şi conducătorii a 6 raioane din Republica Moldova (Donduşeni, Ocniţa, Rezina, Soroca, Floreşti, Şoldăneşti). Documentul prevede crearea Euroregiunii „Nistru" ca organ al cooperării transfrontaliere între unităţile teritoriale menţionate mai sus, în cadrul căruia urmează a fi organizate diverse măsuri, în conformitate cu legislaţiile naţionale ale ţărilor semnatare şi regulile convenite. De asemenea, ca parte componentă a Acordului, au fost aprobate Statutul Euroregiunii „Nistru" şi Regulamentul privind organizarea activităţii Consiliului şi Centrului coordonator al organizaţiei respective.2_copy
    Acordul privind crearea Euroregiunii „Nistru" a fost elaborat în conformitate cu prevederile Acordului de cooperare dintre Ucraina şi Republica Moldova, semnat la 23 octombrie 1992, avînd la bază Convenţia europeană privind cooperarea transfrontalieră dintre comunităţile şi autorităţile teritoriale (Madrid, 21 mai 1980).
Scopul acestuia constă în consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate, parteneriat şi cooperare în domeniul economic, social, cultural şi umanitar dintre cele două state, la nivel regional.
Prin acest Acord, părţile s-au pronunţat pentru conjugarea resurselor materiale şi financiare, inclusiv din cadrul programelor de asistenţă europeană, pentru realizarea proiectelor comune în interesul dezvoltării social-economice a regiunilor respective.
Președintele V. Său a mai participat la Forumul economic, care s-a desfășurat în cadrul aceleiași vizite .La eveniment au participat circa 40 de oameni de afaceri din cele două ţări.3_copy
În cadrul forumului au fost discutate subiecte precum climatul investiţional şi experienţa Ucrainiei în gestionarea sectoarelor prioritare. Totodată, delegaţii din Republica Moldova au prezentat facilităţile pe care le oferă ţara noastră pentru dezvoltarea afacerilor, iar ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile BUMACOV a vorbit despre potențialul agricol al Moldovei.
În prezent, în Republica Moldova există aproximativ 300 de societăţi mixte moldo-ucrainene unde muncesc peste 3 600 de oameni. Volumul investiţiilor ucrainene în economia ţării noastre este de peste 16 de milioane de dolari SUA.  Participanţii la Forumul economic au apreciat înalt rezultatele evenimentului.
În aceiași zi  Premierul şi membrii delegaţiei Republicii Moldova au vizitat Biserica Lavra Pecerska din Kiev. Delegaţia a asistat la o slujba în limba româna, oficiată de Preotul Dumitru Popescu și a vizitat  muzeul Lavra Pecerska, dar şi expoziţia de micro-miniatură a lui Serghei Seadristîi, amplasată pe teritoriul Bisericii.4_copy