1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Turneul tradiţional la mini-fotbal „Cupa de Crăciun - 2012”.

   Duminică, 8 ianuarie la stadionul din or. Soroca s-a desfăşurat turneul tradiţional la mini-fotbal „Cupa de Crăciun”. De această dată la start s-au aliniat opt echipe. Pe lîngă favoritele fotbalului mare, liderele campionatului raionului din anul trecut, or. Soroca şi s. Racovăţ, au mai sosit la turneu fotbaliştii din s. Ocolina, liderii campionatului raionului în divizia „B”, echipe mai puţin cunoscute de la Penitenciarul nr. 6 din or. Soroca, Cariera de Granit şi Pietriş, s. Nimereuca, cît şi două echipe de amatori din oraş: Soroca III şi „Baltica”.


    La deschiderea oficială a turneului Victor Său, preşedintele raionului, a menţionat necesitatea dezvoltării fotbalului în special, dar şi a altor probe de sport în localităţile raionului şi a promis că în orice condiţii va susţine moral şi material acest lucru. Faptul că preşedintele raionului, cît şi vicepreşedintele Boris Ivasi, consilierul Mihai Mîţu şi alte persoane cu funcţii de răspundere, au asistat pe tot parcursul turneului la meciuri, mărturiseşte atenţia cu care este tratat sportul în raion.

            Datorită faptului că la turneu au fost prezente mai multe echipe, participantele prin tragere la sorţ au fost divizate în două grupe, care ulterior au concurat pe două terenuri de mini-fotbal. Chiar din meciurile de start a devenit clar că va fi o luptă fără compromis pentru titlul de învingător. După scurta vacanţă după campionatul raionului se observa că fotbaliştii sunt setoşi de a juca fotbal. Deja prima întîlnire putea să aducă surpriza turneului, cînd echipa a treia a oraşului Soroca în primele cincisprezece minute de joc conduceau în faţa echipei unu a oraşului cu un scor de 4:0. În repriza a doua însă favoriţii primei grupe şi-au revenit şi graţie experimentaţilor jucători Anatol Ivanţov, Ghenadie Starîş, dar şi a portarului Igor Railean, curînd scorul a fost egalat, ca mai apoi să rupă victoria cu scorul de 6:5, de fapt contra favoriţilor se lupta cu o altă dispoziţie, căci la un scor limită Soroca-I de 2:1 a învins formaţia de la Cariera de granit şi pietriş, care practic nu pretindea în grupă la un loc de frunte. Şi după victoria în faţa sportivilor de la Penitenciar cu 10:5 Soroca-I cu nouă puncte la activ şi-a asigurat locul în finală.

De asemenea nouă puncte după trei victorii a acumulat în grupa doi echipa s. Racovăţ, condusă de cunoscutul fotbalist Mihai Nartea, dar antrenată de Petre Ceban. La un scor general de 27:7 în faţa formaţiilor din Ocolina, Nimereuca şi „Baltica” Soroca, racoviţenii şi-au asigurat dreptul de a juca în finală.

În continuare echipele, care au ocupat locurile doi în grupe, respectiv formaţiile „Steaua” de la Penitenciar şi „Baltica” Soroca, s-au întîlnit într-un meci pentru a determina posesorul locului trei. Întîlnirea în principiu a decurs la egal şi doar spre sfîrşit fotbaliştii de la Penitenciar, dirijaţi de Mihai Valuţă, au reuşit să smulgă victoria la un scor de 9:6.

Mai intrigant se aştepta a fi confruntarea pentru locul unu la turneu între favoritele competiţiilor, echipele din or. Soroca şi s. Racovăţ. De cîţiva ani anume echipele acestor localităţi sunt lidere ale fotbalului sorocean şi de obicei confruntările lor decurg fără compromis. Titularii actualului turneu în majoritate sunt membri ai echipelor de bază din campionatul raionului şi dispun de o bună practică de joc. Ca şi în meciul precedent jocul în prima repriză a decurs la egal fără o superioritate vădită a uneia dintre echipe. Doar în cea de-a doua repriză mai activi şi mai rezistenţi s-au dovedit a fi sorocenii, care pînă la sfîrşit au învins cu scorul de 11:6

Cupa, diplomele şi premiile în bani au fost înmînate învingătorilor şi premianţilor de către preşedintele raionului Victor Său, responsabilul pentru problemele tineretului şi sportului Andrei Jitniuc, iar Preşedintele Asociaţiei raionale de Fotbal Radion Ghilas a cadonat tuturor echipelor participante la turneu cîte o minge.

Conform totalurilor competiţiilor au fost desemnaţi cei mai buni jucători. Astfel, cel mai bun portar a devenit Igor Railean (Soroca-I), cel mai bun apărător – Mihai Valuţă (Penitenciar), cel mai bun atacant – Mihail Nartea (Racovăţ), cel mai bun jucător al turneului – Anatol Ivanţov (Soroca-I). Cel mai bun arbitru a fost desemnat Pavel Bacinin, iar cei mai activi suporteri Maria Istrati şi Valeriu Valuţă.