La invitația Consiliului Raional Soroca, o delegație din partea Consiliului Județean Iași, alături de o delegație a Consiliului Județean Vaslui, a participat la o vizită de lucru în raionul Soroca.
Delegația a vizitat principalele obiective finanțate cu fonduri europene și atracții turistice din raion, începând cu Cetatea Soroca, Colegiul de Arte ,,Nicolae Botgros”, Căminul Cultural Vădeni, unde au descoperit tradițiile meșterilor populari locali, Biserica de lemn „Sfinții Martiri Brâncoveni”, Cimitirul Eroilor Români din s. Stoicani și a participat la manifestările prilejuite de Festivalul-concurs național „Fanfara Argintie”, ediția a XVI-a și Iarmarocul „Produs de Soroca”, ediția a III-a.
„Suntem parteneri pentru viitorul comunităților pe care le reprezentăm. Acordul pe care l-am semnat întărește legătura istorică și culturală dintre regiunile noastre și deschide calea către numeroase oportunități de a dezvolta comunitățile din Iași și Soroca prin proiecte culturale, economice, schimburi de experiență și stabilirea de modele de bună practică în cooperarea transfrontalieră.
Suntem frați și drumul nostru este același. Consiliul Județean Iași, cu experiența și capacitatea sa operațională, va susține administrația de la Consiliul Raional Soroca în efortul de a dezvolta comunitatea. Îmi doresc ca, în baza acordului nostru de cooperare, dar și a valorilor comune, să putem avea cât mai multe inițiative pentru dezvoltarea comunităților noastre.
Am rămas impresionat de cât de prezent este spiritul românesc în Soroca, de cât de bine sunt păstrate valorilor și tradițiile și cât de închegată este comunitatea.
Îmi doresc cel mai mult să punem și noi, Iașul, o cărămidă la restaurarea și reabilitarea cetății din Soroca, o emblemă a Republicii Moldova, un simbol care păstrează România vie peste Prut.
Le mulțumesc pentru primire și colaborare partenerilor noștri de la Consiliul Raional Soroca, președintelui Veaceslav RUSNAC, vicepreședinților Alla BORDIANU, Svetlana PAUNESCU și Iurie TĂNASE, secretarului Consiliului Raional Stela ZABRIAN și întregii comunități care privește județul Iași ca pe un frate și partener. Sper ca împreună să facem lucruri frumoase și trainice.”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
Consiliul Județean Iași și Consiliul Raional Soroca au semnat pe 30 noiembrie 2021 Acordul de Înfrățire între cele două comunități.