Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, în temeiul ordinului Ministerului Sanătății nr. 1179 din 16.12.2022 ,,Cu privire la reglementarea donării voluntară de sânge/componente sanguine și asigurarea institutiilor medico-sanitare cu componente sanguine, preparate diagnostice și biomedicale sanguine pentru anul 2023" și ca institulie responsabilă de monitorizarea realizării politicii de asigurare a donării de sânge voluntară și neremunerată la nivel național, Vă comunică despre numărul de donări planificate în anul 2023 pentru raionul Soroca.

    Pentru a asigura o activitate eficientă a asistenței hemotransfuzională cât și a secției de transfuzie cu impact asupra satisfacerii necesitdlilor institufiilor medico-sanitare, Vă comunicăm că până la finele anului curent raionul Soroca urmează să, realizeze 1956 donări, respectiv 163 donări lunare și 41 donări săptămânal.

    Pornind de la faptul că instituțiile medico-sanitare au nevoie de asigurare continuă în asistență hemotransfuzională, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui vine cu recomandări privind principiile de promovare, recrutare și organizare donatori după cum urmează:

   1. Consolidarea eforturilor comune la nivel local a autorităților publice locale, instituțiilor de asistență medicală primară, agenți economici, instituții de învățământ, organizații neguvernamentale, etc., în scopul menținerii numărului lunar de donări de sânge/componente sanguine conform programului aprobat;

   2. Stabilirea graficului de prezentare a donatorilor voluntari recrutați de actorii menționați (instituțiile de asistență medicală primară, agenți economici, instituții de învățământ, organizații neguvernamentale, etc) cu menținerea obligatorie a numărului lunar de donări de sânge/componente sanguine;

   3. Fortificarea și organizarca colectelor mobile de către autoritățile publice locale (sarcina fiind de a susține cu transport) în conlucrare cu institufiile de asistență medicaldă primară (responsabili de recrutarea donatorilor eligibili pentru donarea de sânge din punct de vedere a statutului de sănătate) în satele și comunele raionului, cu deplasarea echipei personalului medical din cadrul secției de transfuzie a sângelui din cadrul IMSP Spitalul Raional Soroca ”A. Prisacari”;

   4. Recrutarera din partea personalului medical a secție de transfuzie a sângelui și personalul entității de asistență medicală primară a donatorilor conform grupului sanguin deja existenți în Registrul donatorilor ce și-au reconfirmat elegibilitatea pentru donarea de sânge, necesar pentru suplinirea și menținerea stocurilor de componente sanguine, în corelație cu necesitdfile reale a sistemului de sănătate.

   În contextul celor relatate mai sus, realizarea prevederilor actelor normative în vigoare și a prezentelor recomandări, cu siguranță vor avea un impact asupra dezvoltării continuă a donărilor voluntare de sânge/componente sanguine, creșterii constante a numărului anual de donatori, asigurării pacienților cu produse sanguine și menținerea rezervelor de sânge inclusiv pentru situații excepționale.