În perioada 5 - 11 septembrie 2022, se desfășoară Săptămâna globală de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile (BNT), cu genericul „Investiți pentru a proteja”.

    La nivel național, vor fi organizate mai multe activități de mobilizare comunitară și de sensibilizare a societății privind povara bolilor netransmisibile.

    La data de 9 septembrie 2022, orele 10.00 în parcul „Grigore Vieru” din municipiul Soroca și respectiv la 15 septembrie 2022, orele 10.00 în preajma Instituției publice Colegiul Agricol din Soroca, Centrul de Sănătate Publică Soroca, împreună cu Instituția medico-sanitară publică Centrul de Sănătate Soroca vor desfășura activități de sensibilizare și informare a populației privind importanța prevenirii factorilor de risc comportamentali, inclusiv activități de:

screening al tensiunii arteriale și glicemiei;

verificarea masei corporale;

distribuirea materialelor informaționale.

     Activitățile sunt organizate cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției.

 

În Republica Moldova nouă din zece decese (89%) sunt cauzate de BNT!

Acestea includ bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile mintale și afecțiunile neurologice, bolile de rinichi cronice și altele.